Quim Torra, Aamer Anwar i Clara Ponsatí en la compareixença informativa d'aquest dimecres a Edimburg (EFE)
Quim Torra, Aamer Anwar i Clara Ponsatí en la compareixença informativa d'aquest dimecres a Edimburg (EFE)
Edimburg

Torra sobre la decisió de Llarena: "No demanarem l'acta a cap dels nostres diputats"

Després de reunir-se amb Clara Ponsatí a Edimburg, el president de la Generalitat ha dit que la resolució és "un atac directe a la sobirania del Parlament"

RedaccióActualitzat

Junts per Catalunya i Esquerra Republicana no pensen demanar a cap dels diputats suspesos per Llarena que entreguin l'acta. Des d'Escòcia, el president Torra s'ha manifestat en aquest sentit i ha assegurat que el Parlament farà respectar la seva sobirania.

Quim Torra s'ha reunit aquest dimecres a Edimburg amb l'exconsellera Clara Ponsatí, que últimament s'ha mostrat crítica amb la gestió posterior a l'1 d'octubre. El president de la Generalitat i l'exconsellera han comparegut després juntament amb l'advocat de Ponsatí, Aamer Anwar.

Torra ha criticat amb duresa la resolució del jutge Pablo Llarena per la qual queden suspesos de funcions sis diputats acusats de rebel·lió. Ha qualificat la decisió d'"indecent".

"Aquesta sentència del jutge Llarena ataca directament la sobirania del Parlament, i per tant és el Parlament el que ha de respondre, i ha de respondre de manera col·lectiva. Nosaltres no demanarem a cap dels nostres diputats que abandoni l'acta."

El cap del govern català ha destacat el contrast entre la llibertat de moviments de Clara Ponsatí a Escòcia i l'empresonament dels polítics independentistes que s'han quedat a l'estat espanyol:

"La Clara és aquí perquè va obrir escoles per permetre a la gent votar, sabeu? I la Clara és aquí, afortunadament a l'exili, i és lliure, però la consellera d'Afers Socials és a la presó."

"La justícia espanyola està perseguint la Clara Ponsatí, entre d'altres, per haver defensat el dret de votar l'1 d'octubre. S'imaginen vostès polítics escocesos empresonats per haver permès als ciutadans haver votat? Imagineu la reina d'Anglaterra, adreçant-se als escocesos justificant la violència de l'1 d'octubre?"

 

 

"Clara Ponsatí té 61 anys i 33 anys de presó és una sentència de mort"

L'advocat Aamer Anwar ha tornat a criticar l'actuació de la policia espanyola el dia del referèndum. Award ha defensat la innocència de Ponsatí i ha dit que l'euroordre és una distorsió grotesca de la realitat. Ha explicat què significaria per a Ponsatí tornar a Espanya:

"Clara Ponsatí té 61 anys i 33 anys de presó és efectivament una sentència de mort. Moriria a la presó. Això en democràcia, és inacceptable."

Segons el lletrat, "qui té un problema és la justícia espanyola", que persegueix polítics "per deixar votar".

Ponsatí ha recalcat la simbologia de la visita de Torra, que aquesta tarda es trobarà amb la primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon. I ha explicat de manera gràfica com se sent:

"Em mantinc calmada, soc dura, són unes acusacions greus i si tenen èxit passaré temps a la presó i, si no, a l'exili, que també és dur. No vull plorar, només vull lluitar."

A més d'entrevistar-se amb Sturgeon, Torra es reunirà amb diversos polítics escocesos. El president de la Generalitat ha dit que Catalunya pot "aprendre molt" de com el govern escocès està gestionant un segon referèndum. En aquest sentit, ha afegit que vol debatre amb els dirigents escocesos sobre el suport que poden donar a Catalunya.

ARXIVAT A:
Procés catalàGovern empresonatQuim TorraClara Ponsatí
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut