Washington

Torra reivindica a Washington l'1-O i defensa el dret d'autodeterminació

El president de la Generalitat participarà en la inauguració del festival de cultura popular Smithsonian FolkLive, amb Catalunya com a convidada

RedaccióActualitzat

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha inaugurat aquest dimarts a la capital dels Estats Units, Washington, el Catalonia America Council.

És una institució privada que vol visibilitzar la presència catalana al país, i la seva inauguració ha estat el primer acte de Torra als EUA, on ha anat per promoure-hi la presència catalana.

El motiu concret principal és participar en la inauguració de l'Smithsonian FolkLive, un festival de cultura popular considerat dels més importants del món, i que aquest any està dedicat a Catalunya i a Armènia.

"Les nacions lliures del món"

En la inauguració del Catalonia America Council, Torra ha volgut destacar el compromís que té amb el mandat de l'1 d'octubre i també n'ha reivindicat la vigència:

"Aquí, a la capital dels Estats Units, on es valora la dignitat i la llibertat de les persones, vull proclamar que tinc, a més de l'esperança, la ferma convicció que aviat Catalunya se sumarà a la resta de nacions lliures del món. Segur que ho aconseguirem."

 

Era una resposta directa i negativa a la petició de Pedro Sánchez d'oblidar l'1-O. Molt al contrari, Torra ha defensat el dret a l'autodeterminació de Catalunya, que ha definit com a clau i essencial per al poble català.

I ha anat més enllà: ha assegurat que la regressió de drets democràtics que considera que hi ha ara a Espanya és intolerable per a qualsevol democràcia.

 

"Finestra d'oportunitat magnífica"

La consellera de Cultura, Laura Borràs, que acompanya Torra, ha destacat que els deu dies que durarà l'Smithsonian FolkLive seran un aparador per mostrar Catalunya al món:

"Aquesta és una finestra d'oportunitat magnífica per poder explicar-nos al món, i per tant, explicar-nos a través d'aquesta riquesa, però també explicar quina és la situació que estem vivint."

El protagonisme de Catalunya a la capital dels EUA gràcies a aquest festival ha molestat el govern espanyol, que ha intentat minimitzar-ne l'abast i posar condicions a l'acte d'inauguració, en que participa el president Torra.

Tensions amb l'ambaixador Morenés

En aquest sentit, hi ha hagut tensions que no amaguen ni la Generalitat ni l'ambaixada espanyola a Washington. L'ambaixada ha pressionat perquè el parlament que farà Quim Torra en la inauguració es limiti a una defensa del folklore català.

Però, segons fonts de la Generalitat, Torra té la intenció de fer referència al conflicte polític amb les institucions centrals espanyoles. Torra tindrà al costat l'ambaixador als EUA, l'exministre de Defensa de Rajoy Pedro Morenés.

Torra serà a Washington fins divendres, amb una agenda poc plena d'actes públics. Una de les cites serà aquest dimecres, amb els representants d'una organització que assessora gratuïtament en negociacions de pau i resolució de conflictes.

ARXIVAT A:
Quim Torra
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut