Torra durant la seva conferència aquest dimecres a la tarda a la Universitat de Ginebra (ACN)
Torra durant la seva conferència aquest dimecres a la tarda a la Universitat de Ginebra (ACN)
Ginebra

Torra reclama una mediació internacional per trobar una sortida a Catalunya

Actualitzat

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha dit a Suïssa que cal una "mediació" internacional en la qüestió catalana perquè així es garantiria la "recerca activa" d'una solució i que, en cas d'un acord, el govern espanyol ho respectaria.

"Tots coneixem la posició de Madrid sobre això. Rebuig complet. Però aquesta és la raó per la qual necessitem una pressió política pública que faci possible una mediació."

En una conferència a la Universitat de Ginebra, Torra ha dit que Espanya ha establert "un precedent molt perillós" a Europa que consisteix, segons ha dit, a transmetre la idea que l'empresonament de rivals polítics pot ser una eina legítima perquè els governs resolguin els seus problemes. A més, ha lamentat que, al seu parer, "tots els partits polítics espanyols estan centrats en qui és més suau o més dur amb Catalunya".

En la seva exposició sobre la situació a Catalunya, el president de la Generalitat ha assegurat que "mentre hi hagi presos polítics i exiliats de Catalunya i es rebutgi el nostre dret a la lliure determinació" hi haurà "inestabilitat política" tant a Catalunya com a Espanya:

"Sense una mediació, la qüestió catalana empitjorarà i mantindrem tota l'atenció política centrada a Espanya."

Torra ha negat que amb el canvi de govern a Espanya i l'arribada de Pedro Sánchez a la presidència hagi canviat alguna cosa per a Catalunya. El president de la Generalitat ha admès que Sánchez "parla més sobre diàleg", però li ha retret que "no ha mostrat cap voluntat per anar més enllà d'això".

"O Espanya deixa que Catalunya se'n vagi o negocia de bona fe. Qualsevol altra opció no és possible."

 

Discurs de Quim Torra a la Universitat de Ginebra by Moderador Noticies Web on Scribd

En la seva intervenció, Torra ha declarat en diverses ocasions la seva admiració per Suïssa, on va viure uns anys, i ha recordat la freqüència amb què els ciutadans d'aquest país participen en referèndums:

"Els últims cinc anys hi ha hagut 45 referèndums a Suïssa..., així que els ha de sonar estrany que el govern català no pugui consultar el seu poble perquè es considera que és inconstitucional."

Tant la secretària general d'ERC, Marta Rovira, (amb qui Torra s'ha reunit al matí) com l'exdiputada de la CUP Anna Gabriel resideixen actualment a Suïssa.

A la sortida de l'acte, tres persones han increpat Torra amb crits de "Viva España" i "Viva Franco":

 

 

 

ARXIVAT A:
Quim TorraProcés català
Anar al contingut