Quim Torra, president de la Generalitat
Sant Joan de Vilatorrada

Torra: "Què espera Espanya per deixar en llibertat els presos polítics si no hi ha rebel·lió?"

Torra diu que Rull, Turull i Sànchez li han traslladat que "no pensen renunciar" a la seva acta de diputat

RedaccióActualitzat

El president de la Generalitat, Quim Torra, considera que avui més que mai és una "injustícia i una enorme indecència" que els líders independentistes siguin a la presó, ja que "no hi ha rebel·lió".

Torra ho ha dit des de la presó de Lledoners després de la decisió dels tribunals alemanys, en primera instància, d'extradir Carles Puigdemont només per un delicte de malversació - i no per rebel·lió- per l'organització del referèndum de l'1 d'octubre.

"Què espera Espanya per deixar en llibertat els presos polítics si no hi ha delicte de rebel·lió?"

"Exigim la llibertat immediata dels presos polítics."

El president ha recordat que Puigdemont està en llibertat a Alemanya, com també ho estan Clara Ponsatí a Escòcia, els exconsellers que són a Bèlgica -Lluís Puig, Meritxell Serret i Toni Comín- i Marta Rovira i Anna Gabriel a Suïssa.

"Quatre països a Europa estan jutjant d'una determinada manera i Espanya encara pretén jutjar d'una altra. Qui té un problema? La justícia espanyola o quatre països europeus? Per tant, Espanya, pren nota del que ha passat a Alemanya i actua amb conseqüència."

 

De fet, Jordi Pina, el lletrat que representa Sànchez, Turull i Rull, considera que la decisió de la justícia alemanya d'acceptar extradir Puigdemont per malversació i no per rebel·lió "hauria de tenir incidència en la situació de presó preventiva" per als nou polítics independentistes empresonats. Pina ho ha dit des del seu cotxe quan sortia del centre penitenciari de Lledoners:

"El fet de descartar la rebel·lió, evidentment, té una incidència absoluta en l'aplicació de l'article 384 bis o hauria de tenir-la. I, per tant, també hauria de tenir-la en la situació de presó provisional o preventiva dels nou presos, i sobre això hem de treballar i estudiar-ho bé. Són elements nous que cal valorar-los amb calma."

 

 

L'advocat ha dit que els seus defensats "estan bé, tranquils. Com sempre. Amb la moral molt alta per seguir treballant. A veure si algun dia els podem treure d'aquí dins."

Rull, Turull i Sànchez no renuncien

Torra també ha conegut la notícia quan era de visita als set presos independentistes, després que aquest dimecres arribessin a Catalunya Josep Rull, Jordi Turull i Joaquim Forn.

"L'estat espanyol ha anat construint un relat fictici que durant tots aquests mesos ha causat tan de dolor a ells i a les seves famílies i al poble de Catalunya i que ha d'acabar-se."

Torra ha assegurat que els diputats del seu grup parlamentari Rull, Turull i Sànchez li han traslladat que "no pensen renunciar" a la seva acta de diputat després que el Suprem hagi acordat aquesta setmana la seva suspensió per a càrrec públic.

El president els ha agraït que ho hagin dit avui "el dia que cal expressar-ho".

"Han de poder tornar a casa, poder tornar al Parlament i exercir de diputats de manera immediata."

 

"Una gran notícia", la primera reacció

Poc després que se sabés la notícia, el president ja ha fet una primera reacció a Twitter: "És una gran notícia! Molt content pel president Puigdemont."

Torra ha afegit que així es demostren "els enganys i mentides d'una causa judicial que mai no s'hauria d'haver iniciat".

ARXIVAT A:
Govern empresonatCarles PuigdemontQuim TorraProcés catalàRebel·lióMalversació
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut