Quim Torra, durant la conferència que ha fet aquest dijous a Ljubljana
Quim Torra, durant la conferència que ha fet aquest dijous a Ljubljana
Ljubljana

Torra qualifica la Constitució de "gàbia" i demana una mediació internacional

En una conferència a Ljubljana, Torra assegura que l'única sortida per a Catalunya és "la via eslovena"

Actualitzat

El president de la Generalitat, Quim Torra, no ha assistit als actes commemoratius dels 40 anys de la Constitució. Torra és a Eslovènia on, després de reunir-se amb el president del país, ha pronunciat una conferència a l'Ajuntament de Ljubljana. Allà ha dit que la Constitució Espanyola és una "gàbia a la llibertat", de la qual "els que intenten escapar acaben a la presó, a l'exili o en vaga de fam".

Torra ha assenyalat que l'Estat "mai es reformarà", per la qual cosa, ha assegurat que l'única sortida per a Catalunya és "la via eslovena", és a dir, la independència.

"La Carta Magna és una gàbia per a les llibertats dels catalans. Els discursos anticatalanistes donen vots a Espanya. Per això no hi haurà mai cap reforma constitucional. Les eleccions andaluses van marcar una tendència del que passarà en un futur. Per això volem seguir la via eslovena"

Torra ha qualificat de "caduca" la Carta Magna i ha dit que la majoria de catalans no volen "celebrar" el 40è aniversari de la Constitució. Pel president de la Generalitat, la Transició "va ser una oportunitat perduda" perquè "no va representar una ruptura amb el franquisme".

"Joan Carles I va jurar els principis del Movimiento per esdevenir el successor del general Franco. Durant 40 anys, El Valle de los Caídos, símbol del franquisme, ha estat alçat sense que passés res"

Torra ha negat que a Catalunya hi hagi divisió social, com s'assenyala des de diversos espais polítics i socials. Com ja va fer en la conferència de principis de setembre al TNC, el president de la Generalitat ha parlat de tres grans "consensos" al país:

"Catalunya no està dividida. Hi ha tensió, sens dubte, perquè la societat ha vist la presó i els exilis dels polítics. Malgrat tot hi ha tres consensos. Un 80% dels catalans estan en contra de la monarquia, siguin independentistes o no. Un 80% estan en contra la repressió i els empresonaments com a mesura per resoldre el conflicte. Un 80% estan d'acord que hi hagi un referèndum per decidir quina ha de ser la relació de Catalunya amb Espanya com va passar a Escòcia"

Petició d'una mediació internacional

Torra ha demanat a Europa que faci de mediador entre Catalunya i l'Estat i que no faci els ulls grossos davant el que ha qualificat de "vulneració de drets humans i polítics" a Catalunya:

"Sigui qui sigui qui mana a Espanya, el resultat és el mateix a Catalunya. Necessitem mediació internacional. Han de convèncer el govern de Madrid perquè negociï. No podem comptar amb la monarquia per fer aquest procés, es va posicionar a favor de la repressió"

"Volem ser un estat més de la Unió Europea. Amb Europa compartim història i tradició democràtica. Els països que tenen el govern polític lluny d'on hi ha l'activitat no funcionen. Europa només tindrà èxit si es tracta tots els pobles, encara que siguin petits, amb igualtat de drets. Eslovènia n'és un exemple"

"No hi ha res més europeu que decidir fronteres mitjançant els resultats de les urnes"

En aquest sentit, ha fet referència a la situació dels quatre presos independentistes en vaga de fam:

"La nostra classe política està disposada a pagar un preu molt alt per la llibertat. N'estem orgullosos i lluitarem fins al final perquè siguin lliures"

 

ARXIVAT A:
Quim TorraProcés catalàConstitució espanyola
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut