El nou conseller d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Alfred Bosch, en una imatge d'arxiu (ACN)
El nou conseller d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Alfred Bosch, en una imatge d'arxiu (ACN)
Barcelona

Torra nomena Alfred Bosch conseller d'Acció Exterior i Relacions Institucionals

Substitueix en el càrrec Ernest Maragall, que aspira a l'alcaldia de Barcelona

RedaccióActualitzat

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha firmat aquest dijous el nomenament d'Alfred Bosch com a nou conseller d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència.

Bosch prendrà possessió aquest divendres a les 9 al Saló de Sant Jordi, i després el conseller sortint, Ernest Maragall, li farà el traspàs de la conselleria.

Més tard s'acomiadarà del ple de l'Ajuntament de Barcelona, on ha estat regidor els últims anys.

Bosch, que volia repetir el 2019 com a candidat d'ERC a l'alcaldia de Barcelona, va anunciar fa dos mesos que hi renunciava per donar pas a la persona a la qual ara ha substituït al govern: Ernest Maragall.

Pocs dies després, Maragall anunciava oficialment la seva candidatura a l'alcaldia, una decisió, va dir, "fruit d'una meditació profunda".

L'artífex d'aquest relleu ha estat Oriol Junqueras, que en dues trobades a la presó de Lledoners va demanar a Bosch que renunciés a Barcelona i li va proposar després substituir Maragall a la Conselleria.

 

 

 

Historiador de formació

Bosch és va llicenciar en història a la UAB el 1984, i 10 anys més tard es va doctorar a la UB amb una tesi doctoral sobre la figura de Mandela i els drets civils.

En aquells anys va treballar per l'organització de les Olimpíades de Barcelona, primer a la candidatura i després a l'Olimpíada Cultural.

Ha estat professor d'història a la Universitat Pompeu Fabra, i també en universitats de llocs com Chicago, Londres i Nigèria.

 

 

Corresponsal i escriptor d'èxit

Expert africanista, ha treballat també com a corresponsal en zones de conflicte com Sud-àfrica, el Vietnam, Israel i Bòsnia.

Un altre vessant destacable de Bosch és la literària: és autor de 7 novel·les, uns quants llibres de narracions i 6 assajos.

Amb les seves obres ha guanyat alguns premis destacats, com el Sant Jordi de Novel·la del 1998 amb la novel·la històrica "L'atles furtiu". És autor també d'una trilogia sobre la desfeta catalana del 1714.

El salt a la política

En política Bosch sempre ha estat vinculat al moviment independentista de base i va saltar a l'esfera política el 2011 de la mà d'Oriol Junqueras.

Llavors va guanyar les primàries per encapçalar les llistes d'ERC al Congrés dels Diputats, i es va convertir en president del grup.

 

 

Bosch va guanyar les primàries d'ERC, però no l'alcaldia

El maig del 2014 Bosch va postular-se com a alcaldable per ERC. El juliol d'aquell any va guanyar les primàries, però en les eleccions municipals del maig del 2015 no va aconseguir el seu objectiu de ser alcalde.

Dels seus anys com a regidor se'l recordarà per l'episodi amb una estelada al balcó de l'Ajuntament durant les festes de la Mercè del primer any de mandat.

 

 

A principis del 2016 va proposar a la CUP entrar al govern municipal, però aquest moviment no va fructificar. Durant la major part del mandat ha tingut una actitud crítica amb el govern encapçalat per Ada Colau.

Parla 5 llengües i té nocions de dues més

El març va guanyar les primàries per repetir a l'Ajuntament, en ser l'únic candidat que es va presentar. Ara la seva carrera política i personal fa un nou tomb per desig exprés d'Oriol Junqueras.

ARXIVAT A:
ERC
Anar al contingut