Torra, Puigdemont i Artadi, aquest dijous a Berlín
Torra, Puigdemont i Artadi, aquest dijous a Berlín

Moviments d'última hora deixen oberta l'assistència de Torra a l'obertura dels Jocs

El president de la Generalitat compareixerà aquest migdia per explicar la seva decisió

Actualitzat

Moviments d'última hora deixen oberta l'assistència del president de la Generalitat, Quim Torra, a la inauguració dels Jocs Mediterranis a Tarragona, un acte en què participarà el rei Felip VI.

Torra compareixerà aquest matí a les 12.30 per explicar la seva decisió final. Ho farà amb una declaració institucional des del Saló Torres Garcia de la Generalitat.

Torra es va trobar aquest dijous a la tarda a Berlín amb el seu predecessor en el càrrec, Carles Puigdemont. Després de la trobada, Torra havia assegurat que decidiria aquest mateix divendres si assistia a la inauguració dels Jocs.

Després de la reunió amb Puigdemont a porta tancada, Torra va reiterar les seves crítiques al discurs del rei el 3 d'octubre, una intervenció que creu que va provocar un "profund disgust" en la societat catalana:

"Nosaltres enteníem que el discurs era inacceptable des del punt de vista democràtic i fins i tot humanitari."

El president de la Generalitat es va felicitar que hagués "canviat el clima polític de Madrid i Barcelona" i va insistir que "la societat catalana està requerint-nos a tots aquest diàleg". En aquest sentit, Torra va emplaçar "les institucions de l'Estat", perquè considera que l'independentisme "sempre ha estat assegut a la taula del diàleg."

La visita de Torra a Puigdemont es va fer l'endemà que tots dos, juntament amb Artur Mas, van firmar una carta per demanar al monarca que sigui "una veu de conciliació". La Moncloa va tancar la porta a una reunió entre Torra i el rei Felip VI, però va fixar una data per a la trobada amb Pedro Sánchez: el 9 de juliol.

La cap de l'oposició, Inés Arrimadas, ha criticat en una entrevista al programa "Els Matins" de TV3 la possibilitat que Torra no assisteixi a la inauguració dels Jocs Mediterranis i ha dit que "és un desaire molt gran a la ciutat, als catalans i als espanyols":

"Que el president Quim Torra es plantegi no anar a la inauguració de Tarragona 2018 només per no coincidir amb el rei és un lleig que li farà a la ciutat de Tarragona, un lleig que li farà a tots els catalans i a tota Espanya"

 

 

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha dit que si ell fos el president de la Generalitat aniria a l'acte inaugural dels Jocs del Mediterrani. Iceta també ha dit que el rei no s'ha de disculpar i que el problema de Catalunya s'ha de plantejar al govern espanyol i no al monarca:

"Els que s'han de disculpar són els que van decidir sortir de la legalitat. Ara no es tracta de buscar disculpes, sinó de buscar solucions. Qui planteja les qüestions en termes de disculpa o de penediment, en el fons no està contribuïnt al diàleg"

L'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, assegura que li sap molt greu si Quim Torra decideix finalment no assistir a l'obertura dels Jocs, però evita parlar d'error institucional:

"Doncs em sap molt greu, molt, molt greu. En fi, no vull qualificar-ho evidentment, perquè jo respecto les decisions que prengui el president de Catalunya, però em sap molt greu evidentment"

ARXIVAT A:
Procés catalàQuim TorraCarles Puigdemont
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut