Torra i Puigdemont a Waterloo (ACN)
Torra i Puigdemont a Waterloo (ACN)

Torra i Puigdemont demanen una mediació internacional en un article a "Newsweek"

RedaccióActualitzat

Els president Quim Torra i Carles Puigdemont firmen un article conjunt a la prestigiosa revista nord-americana "Newsweek". El text, titulat "Ha passat un any i Catalunya encara no és lliure", apunten que cal una mediació europea per trobar una solució al conflicte.

"Creiem que cal reconèixer el dret a l'autodeterminació de Catalunya per trobar una solució política. I la mediació internacional serà necessària."

Torra i Puigdemont denuncien la "pressió política i mediàtica" que exerceixen, diuen, el PP i Ciutandans.  I afirmen que Felip VI està "esbiaixat contra Catalunya":

"La pressió política i mediàtica contra qualsevol proposta de Catalunya procedent del Partit Popular de la dreta (PP) i de ciutadans (Cs) és enorme i difícil de resistir sense el suport i la mediació europeus. El rei Felipe VI ha estat clarament esbiaixat contra Catalunya i no és capaç de ser l'àrbitre de la democràcia espanyola"

Torra i Puigdemont denuncien que, després de la reacció de Brussel·les a les càrregues policials de l'1-O, "sembla" que la UE accepta "l'ús de la força i la repressió" com a "eina legítima".

"La tolerància 'de facto 'de la UE de la violència l'any passat, i sobre l'existència de presos polítics i líders exiliats, envia un missatge alarmant per al futur d'Europa. L'ús de la força física i la repressió contra els rivals polítics sembla ser acceptat com una eina legítima."

Tot i això, destaquen el paper dels tribunals europeus per tombar el relat de la rebel·lió, tant a Alemanya com a Bèlgica:

"Afortunadament, la decisió d'exiliar-se ens ha permès veure com funciona un sistema de justícia independent: el Tribunal alemany de Schleswig-Holstein va rebutjar que el referèndum pogués ser considerat com una rebel·lió o sedició, Bèlgica va rebutjar l'ordre de detenció europea i la Suïssa ni la va considerar"

El president Torra i el seu antecessor comparen aquesta justícia europea amb l'espanyola, que asseguren que "no té estàndards europeus".

"És sorprenent que els anomenats jutges independents tractin la unitat de l'estat com la màxima preocupació, per sobre dels drets humans o la mateixa democràcia"

En l'article a la revista setmanal 'Newsweek', president i expresident desmenteixen que la societat catalana estigui dividida.

"Contràriament a la història presentada als mitjans de comunicació de dues Catalunyes, segons una enquesta al setembre del 2017, el 80% de la població catalana creu que el futur de Catalunya s'ha de resoldre en un referèndum jurídicament vinculant. Els catalans estan units per la voluntat de decidir el seu futur de manera democràtica. Però quan escoltarà el govern espanyol?""

ARXIVAT A:
Procés catalàQuim TorraCarles Puigdemont
Anar al contingut