Cunillera i Torra, abans de reunir-se al Palau de la Generalitat
Cunillera i Torra, abans de reunir-se al Palau de la Generalitat
Barcelona

Torra demana a Cunillera una reunió de la Junta de Seguretat pels "atacs feixistes"

L'amenaça terrorista, el "creixement dels atacs feixistes" i l'incompliment dels acords de l'any passat, entre les qüestions que la Generalitat vol que s'abordin

RedaccióActualitzat

La primera reunió entre el president de la Generalitat i la delegada del govern espanyol a Catalunya ha estat cordial, segons les dues parts. Quim Torra ha rebut aquest dilluns a la tarda Teresa Cunillera al Palau de la Generalitat i li ha demanat una reunió urgent de la Junta de Seguretat de Catalunya. La delegada s'ha compromè a traslladar la petició al Ministeri de l'Interior.  

El fet que es mantingui el nivell 4 sobre 5 d'alerta antiterrorista i "l'increment d'atacs feixistes" són dos dels temes "fonamentals" que la Generalitat demana abordar, segons ha explicat la portaveu del govern, Elsa Artadi: 

"Un motiu és l'amenaça terrorista. Dos, el creixement en els atacs feixistes a Catalunya i que hem de veure com posar-hi fi entre totes les forces de seguretat. I tercer, que a la darrera reunió, fa una mica més d'un any, es va arribar a un seguit d'acords i el compliment és ínfim."

 


Artadi ha remarcat també que sigui la Generalitat la que hagi de prendre la iniciativa

"L'última reunió de la Junta de Seguretat va ser el 10 de juliol de l'any passat a petició del president Puigdemont. De nou ha de ser el president de la Generalitat qui demani reunir la junta."

La Junta de Seguretat de l'any passat es va fer amb Carles Puigdemont de president, Juan Ignacio Zoido com a ministre de l'Interior i Jordi Jané, conseller del ram. S'hi va acordar integrar els Mossos al Centre d'Intel·ligència Contra el Terrorisme (CITCO) i la Mesa d'Avaluació del risc terrorista. També es va pactar que un grup de treball estudiés la connexió dels Mossos amb l'Europol

 


Per la seva part, la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, ha destacat que la reunió ha estat "cordial" i que, més enllà de la trobada de cortesia i protocol·lària, s'ha manifestat la "voluntat de diàleg":

"He transmès al president la voluntat del govern que represento de col·laborar, dialogar i arribar a acords." 

Cunillera ha afegit que "parlar sempre és bo, no pot fer mal a ningú" i ha lamentat que la Generalitat no enviés cap representant a l'última reunió del Consell de Política Fiscal i Financera

"Li he dit al president que, des del meu punt de vista, era interessant que els consellers estiguin a les reunions multilaterals, perqué és un conjunt de bilaterals. (...)

Com a catalana, m'hagués agradat que el meu conseller hi fos." 

La trobada ha servit per preparar una nova reunió entre el president de la Generalitat i el del govern espanyol, després de la que van tenir el 9 de juliol.

Els dos executius van afirmar que l'entrevista havia servit per reprendre el diàleg i decidir que es tornés a convocar la comissió bilateral Estat-Generalitat, per primer cop des del 2011. El govern espanyol també va manifestar la intenció d'aixecar al veto a les lleis socials aprovades pel Parlament i suspeses pel Tribunal Constitucional.

La nova reunió entre Quim Torra i Pedro Sánchez encara no té data.

Abans d'asseure's a parlar, Torra i Cunillera s'han intercanviat regals. La delegada ha obsequiat Torra amb el llibre "Sí, soy Guiomar", de la poetessa Pilar Valderrama, musa d'Antonio Machado, i una caixa de fruita  de Lleida. Torra li ha regalat uns mapes d'edició especial de l'Institut Cartogràfic.

En paral·lel, a Madrid, el conseller d'Acció Exterior, Ernest Maragall, es troba amb el ministre d'Exteriors, Josep Borrell, i amb la ministra d'Administracions Públiques, Meritxell Batet.

ARXIVAT A:
PSOEPedro SánchezJxCatERCQuim Torra
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut