Torra i Aragonès "es conjuren" per reforçar la unitat "almenys fins a la sentència"

Consideren que la situació excepcional rau en les decisions de la justícia espanyola, en concret del Suprem

RedaccióActualitzat

El president de la Generalitat, Quim Torra, i el vicepresident i conseller d'Economia i Hisenda, Pere Aragonès, han fet un comunicat conjunt per comprometre's a reforçar l'acord de govern per tirar endavant la legislatura, almenys, ha dit el president, fins a la sentència.

"Ara i aquí ens conjurem per reforçar l'acord estratègic de legislatura, però no podem obviar les dificultats del moment. És raonable que partits diferents tinguin fórmules i propostes diferents per resoldre les dificultats, i ens conjurem a partir d'ara a coordinar-nos millor abans de traslladar-les al ple del Parlament."

"La causa origen de la situació ahir al Parlament rau en les decisions de la justícia espanyola, del Suprem especialment.  Per tant, el nostre acord ha de ser més fort, més sòlid per poder resistir millor els embats que vindran des dels tribunals espanyols."

 

"Volem posar de relleu l'acord del ple del 2 d'octubre, l'endemà del referèndum, de no acceptar la intromissió d'un jutge en la sobirania del Parlament. El ple va aprovar la suspensió dels nostres diputats presos i exiliats."

"Haver recuperat les institucions no vol dir haver recuperat la democràcia. Encara hi ha avui una voluntat clara d'alterar la voluntat d'expressada a les urnes a cop d'intromissió judicial."

"El nostre compromís de seguir endavant és ferm per alçar la República de l'1 d'octubre."

"Garantim la unitat fins, com a mínim, el dia de la sentència."

 

Tots dos han admès discrepàncies, però el president ha insistit que les intromissions impedeixen el pla del govern que s'enfoca en dues vessants: les necessitats dels ciutadans i l'avançament cap a la implantació de la República.

"Tenim un pla de govern i ja hem posat en marxa algunes de les vies d'acció republicana: l'oficina de drets civils i polítics, la recuperació de les lleis socials suspeses per l'estat espanyol, la marxa cívica pels drets socials i nacionals, ens hem personat com a acusació popular a totes les causes de persecució política contra el republicanisme.

I hem posat data de caducitat a l'estabilitat del govern de Pedro Sánchez si no presenta una proposta per a Catalunya, sense renunciar mai al diàleg amb l'Estat per resoldre políticament un conflicte que és polític.

Hem arribat al cap del carrer de la recuperació parcial i vigilada de les institucions, però és evident que ens cal renovar el compromís del govern amb la societat catalana."

 

El president de la Generalitat, Quim Torra, i el vicepresident i conseller d'Economia i Hisenda, Pere Aragonès, compareixen després de la reunió que han mantingut al Palau de la Generalitat de més de dues hores.

 

Text íntegre del comunicat dels president Quim Torra i el vicepresident Pere Aragonès:

 

 

La reunió ha començat puntual a les 10 del matí, l'endemà de l'ajornament del ple del Parlament.

 

 

El ple del Parlament sobre el debat de política general, que es va suspendre dijous per les discrepàncies en el vot dels diputats suspesos pel jutge Llarena, es reprendrà dimarts a les 3 de la tarda.

Suspensió del ple

Després que se suspengués el ple que s'havia de fer aquest dijous, el portaveu de JuntxCat, Eduard Pujol, ha negat a El matí de Catalunya Ràdio que perilli l'actual govern de Torra i ha assegurat que no hi haurà eleccions.

"Ahir no va estar a punt de saltar la legislatura pels aires. Ahir vam tenir la constatació dels problemes que genera la ingerència constant de la justícia a la vida política catalana. La voluntat del govern és tirar endavant i no hi haurà eleccions."

"L'esperit del 155 continua vigent amb tota mena de resolucions judicials que alteren la vida política del país."

Pujol ha coincidit amb l'opinió que ha expressat en el mateix programa Anna Caula, la portaveu d'ERC, quan ha dit que la situació és complexa i inusual.

"Desitjo que la legislatura no perilli. Tenim un tresor entre les mans: una majoria parlamentària independentista."

"Partim d'una situació molt complexa que mai abans s'havia produït."

En aquest ple que s'havia de celebrar dijous, s'havien de votar les conclusions del debat de política general. El ple ja s'havia anat endarrerint arran de les discrepàncies entre JxCat i ERC sobre el vot delegat dels diputats suspesos per Pablo Llarena.

Tot i que les dues formacions van arribar a un acord, els lletrats del Parlament el van rebutjar. La seva opinió no és vinculant, i la majoria independentista de la mesa va decidir tirar endavant l'acord igualment.

Dijous al vespre, els portaveus de JuntsxCat, Eduard Pujol, i d'ERC, Sergi Sabrià, van escenificar en una roda de premsa aquest acord. Avui s'espera que amb la compareixença del president i el vicepresident del govern aquesta pau i estabilitat de l'executiu quedi firmada al més alt nivell.

 

 

Davant aquest escenari, Cs, PSC i PP van demanar que es convoqués la Junta de Portaveus per reconsiderar la decisió. Un cop acabada la junta, es va saber que el ple no seria aquest mateix dijous, com s'havia dit.

El més probable és que el ple quedi posposat a dimarts de la setmana que ve, abans del que ja hi ha previst. Quan la mesa es reuneixi, haurà de decidir la data exacta.

Reacció de l'oposició

Davant d'aquests fets, l'oposició es va mostrar molt crítica en com s'havia tancat l'acord de JuntsxCat i ERC. La líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, ha definit els fets com un "espectacle indignant i vergonyós" i ha reclamat a Pedro Sánchez que prengui mesures.

En nom del PSC i Units, Eva Granados ha considerat que el govern "s'ha col·lapsat" perquè "no sabem el senyor Torra quins suports té" i ha qualificat de "molta vergonya que portem 10 mesos de legislatura i encara no ens hem posat a treballar."

ARXIVAT A:
Procés catalàERCJxCatGovern empresonat
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut