El president Quim Torra en l'entrevista a l'ACN (Pau Cortina ACN)
El president Quim Torra en l'entrevista a l'ACN (Pau Cortina ACN)

Torra crida a organitzar-se per arribar a un nou "momentum" per proclamar la república

Pel president, la sentència contra els líders independentistes, les eleccions municipals o les del Parlament podrien ser bons moments

Actualitzat

Quim Torra confia a convèncer la CUP perquè doni suport als pressupostos catalans, però diu que en cas de no prosperar podrien forçar la caiguda del govern. En una entrevista a l'Agència Catalana de Notícies (ACN), Torra també ha fet cridat l'independentisme a corregir errors i a començar a organitzar-se per tornar a intentar proclamar la república catalana. Torra identifica tres moments per fer realitat aquest objectiu.

El president explica que negociaran els pressupostos amb la CUP, de qui ha dit que "no han estat mai una part del problema, sinó de la solució".

"Els governs acostumen a dimitir si els seus pressupostos no són aprovats, i això em sembla que és un mandat democràtic d'autoexigència. Nosaltres no ens plantegen que no puguem aprovar els pressupostos. Nosaltres tenim uns socis preferents, que són la CUP. Per nosaltres, la CUP no ha format mai part del problema, sinó que forma part de la solució, com qualsevol independentista, i nosaltres negociarem els pressupostos amb la CUP i amb els altres grups parlamentaris."

Torra posa el focus en la CUP, que dimarts va manifestar que no donaria suport als comptes del govern si mantenia la política de negociació amb el govern espanyol.

"Sempre hem dit que aquest era un projecte dels 70 diputats independentistes, i ens agradaria que el projecte de pressupostos pogués tirar endavant amb la CUP. Amb ells començarem les negociacions, i que tinguem sort."

 

 

Preparats

En la mateixa entrevista, el president avança que en la conferència política que oferirà al setembre vol alertar l'independentisme perquè estigui preparat per a l'esforç que caldrà per assolir la república.

"Caldrà fer enormes sacrificis per ser independents. És important que siguem conscients que, si volem arribar a la independència, necessitem tota la força i tot el coratge, i fer millor les coses dels que les vam fer l'octubre passat.

Necessitem preparar-nos, organitzar-nos per quan arribi el 'momentum' i un tercer eix d'esperança. La meva confiança en el poble de Catalunya és absoluta."

Torra mostra la seva total confiança en el poble de Catalunya i adverteix que cal tenir en compte els errors que es van fer l'1-O, que no van permetre "defensar la república proclamada", per quan hi hagi una nova oportunitat.

"Nosaltres volíem fer una revolució somrient, que volia dir una revolució pacífica, democràtica, però radical. Si analitzen què és el que no va acabar de sortir bé aquell octubre per no haver fet efectiva la república, és probable que hi hagi un alt grau de coincidència que potser necessitavem molta més preparació, molta més organització, molts més plans de contingència per defensar la república proclamada."

 

 

Tres "momentums"

Segons l'ACN, Torra oferirà al setembre una conferència política que vol aprofitar per marcar fites unitàries al moviment independentista a mitjà i llarg termini. En aquest sentit, en l'entrevista torna a parlar de "crear un nou moment", i n'apunta tres: les sentències contra els líders independentistes presos, una victòria republicana a les eleccions municipals o, en unes noves eleccions al Parlament, una victòria independentista unitària.

"Imaginem-nos que en aquesta causa arribessin les sentències. Unes sentències d'escarment, unes sentències injustes, --que ja sabem que seran injustes, perquè aquesta és una causa injusta--, i, a sobre, unes sentències absolutament inacceptables i intolerables per a la ciutadania contra polítics demòcrates i honestos que senzillament ens van donar el dret a decidir. És possible que aquell sigui un moment.

És possible que una gran victòria de candidatures republicanes als ajuntaments del país, en les eleccions municipals, pogués ser un moment.

Tenim la possibilitat que, quan sigui, hi hagi unes noves eleccions en què puguem plantejar si totes aquestes forces poden anar unides i convertir-ho en un altre moment."

 

L'aprovació dels pressupostos, però, serà el principal cavall de batalla del govern a la tornada del curs polític, del qual dependrà la seva continuïtat.

ARXIVAT A:
Procés catalàQuim TorraReferèndum 1-O
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut