Torra avisa que el pic de contagis arribarà a finals d'abril si no s'endureix el confinament

El president de la Generalitat assegura que si no es frena l'activitat al màxim, l'estabilització del coronavirus no arribarà fins al juny

Juli Rodés AlmerActualitzat

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha defensat el confinament "més dràstic" com la millor mesura per frenar l'expansió del coronavirus.

"El confinament, com més dràstic, millor, perquè més curt serà el període de crisi."


Torra ha admès que "estem en una situació que cap de nosaltres hauríem pensat" i ha argumentat que "algunes de les projeccions arriben a situar el pic a finals d'abril" i que cal evitar que això passi.

"Si ens situem amb el pic de contagi a finals d'abril, l'estabilització no arribarà fins a mitjans de juny. Hem d'actuar per no arribar a aquest escenari."


Torra ha comparegut davant del Parlament telemàticament, des de la Casa dels Canonges, per informar els grups parlamentaris sobre la situació actual de la crisi del coronavirus.

Ha explicat que "totes les hores del dia estem dedicats al sistema de salut" i ha reiterat que "tothom és responsable" per lluitar contra l'expansió del virus causant de la Covid-19, en referència a la necessitat de confinar-se i limitar els moviments al màxim.

"Hem de frenar els contactes per frenar la corba de contagis."


Ha dit que la Covid-19 és la malaltia "més cruel i deshumanitzadora", i ha reconegut que "les xifres són molt preocupants" i que "comencem a tenir un estrès molt alt a les UCIs, per l'absència d'equips de protecció i d'equips de respiració".

També ha recordat que el ritme de contagi és molt alt i ha defensat que, per tot plegat, "ara la prioritat és la salut i que després ens puguem recuperar econòmicament".

 

El president de la Generalitat insisteix que el confinament "més dràstic" és essencial per aturar l'expansió del coronavirus (ACN/Ruben Moreno/Presidència)


Ha defensat un paquet de cinc mesures -a "fórmula" de cinc punts- que considera que cal adoptar alhora i conjuntament, i que demanaran al govern espanyol: el confinament total excepte els serveis essencials, l'establiment d'una renda ciutadania bàsica universal, el suport a les pimes, els autònoms i les empreses amb crèdit i liquidat, la suspensió del pagament d'impostos, lloguers i subministraments i el reforç màxim del sistema sanitari i assistencial.

També ha recordat que la Generalitat va ser la primera a demanar el confinament total, però que ara també el demanen altres governs autonòmics.

"Cada minut sense prendre aquesta decisió [del confinament total] és un minut perdut", ha afirmat Torra.


I ha assegurat que, des de Catalunya, "prendrem totes les decisions que tinguem a l'abast per frenar l'activitat".


Un mes del primer cas

El president de la Generalitat ha recordat que aquest dimecres fa tot just un mes del primer positiu de coronavirus a Catalunya, el 25 de febrer, i ha repassat les mesures que s'han anant adoptant des d'aleshores, tant en l'àmbit sanitari com en l'econòmic, seguint les recomanacions dels experts.

S'ha mostrat convençut que la crisi del coronavirus serà superada: "Ens en sortirem, molts dies amb llàgrimes als ulls."

Torra ha acabat la seva intervenció inicial demanant als grups parlamentaris "digueu a tothom que es quedi a casa" i "cuideu-vos".


Entre els retrets i la crida a la unitat

Després de la primera intervenció de Torra ha estat el torn dels grups parlamentaris.

El portaveu de Ciutadans, Carlos Carrizosa, ha demanat que per donar suport al sistema sanitari s'autoritzi que hi hagi personal mèdic a les residències de gent gran, i que es medicalitzin més hotels.

En l'àmbit econòmic, ha demanat que la Generalitat ajudi els autònoms i les pimes, i que el govern presenti uns nous pressupostos perquè, ha defensat, els que s'estan tramitant "són paper mullat", arran de la crisi del coronavirus.

I ha demanat a Torra que el govern actui amb "lleialtat".

Per part del Partit dels Socialistes de Catalunya ha intervingut Miquel Iceta, que ha retret a Torra que "la picabaralla i el desànim no són útils per lluitar contra el virus".

A més, ha recordat que les mesures adoptades pel govern espanyol -que el president considera insuficients- tenen l'aval de l'Organització Mundial de la Salut.

Iceta ha coincidit amb Carrizosa que ja hi haurà temps per buscar culpables, però que ara cal actuar de manera unitària.

La líder de Catalunya en Comú Podem al Parlament, Jéssica Albiach, ha demanat, també, deixar les polèmiques per quan hagi passat aquesta crisi amb què "ens estem jugant la vida".

A més, ha defensat que mai més s'han de fer retallades en el sistema de salut, que "no s'havien d'haver fet mai" i que "no permetrem que es torni a fer".

A més, ha plantejat dubtes sobre el que Torra considera que és i que no és l'activitat essencial que s'ha d'excloure del confinament.

Des de la CUP, Maria Sirvent ha demanat "mesures valentes", com la nacionalització de tots els recursos sanitaris, i ha retret al govern que proposi "receptes neoliberals". A més, s'ha mostrat partidària que "aquesta crisi la paguin els bancs i l'Ibex 35".

La veu del Partit Popular català, en aquesta sessió telemàtica insòlita, ha estat el secretari general de la formació, Daniel Serrano, que ha demanat a Torra: "Gestioni i oblidi's de l'estelada perquè no salvarà ni una sola vida amb ella".

Ha acusat el govern i els partits que li donen suport de "deslleialtat" amb el govern espanyol, i ha acusat a Torra de proposar un conjunt de mesures que "s'assembla més a l'estat d'excepció o de setge".

Després d'aquest primer torn d'intervencions dels grups polítics del parlament, Torra ha agraït el to del debat, que ha qualificat de constructiu, i s'ha mostrat partidari de fer més reunions telemàtiques per mantenir el contacte entre les forces polítiques.

A més, ha reiterat que no té cap intenció de polemitzar amb el govern espanyol i ha recordat que ja no és l'únic que demana el confinament total excepte els serveis considerats essencials.

Acaba la seva breu rèplica, Torra ha donat pas a les intervencions del vicepresident, Pere Aragonès, i dels consellers de Salut, Alba Vergés, i d'Interior, Miquel Buch, que han informat amb més detall sobre la situació arran de la crisi del coronavirus des dels seus àmbits respectius.

ARXIVAT A:
Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut