Tornen les làpides als cementiris de Mossul

L'alliberament de part de la ciutat de Mossul de les mans d'Estat Islàmic ha permès tornar a reprendre activitats tan quotidianes com l'enterrament dels familiars morts

RedaccióActualitzat

Mentre a l'oest de Mossul continua l'ofensiva contra Estat Islàmic, a les zones alliberades els veïns poden enterrar finalment els seus morts als cementiris. Durant el temps que han controlat la ciutat, els jihadistes han prohibit les làpides de les tombes. La majoria de les existents les havien destruït a cops.

 

Per evitar que el record dels familiars es perdés en tombes anònimes, hi ha famílies que havien fet enterraments provisionals. És el cas dels pares del Maamou Eyad, que van morir en un bombardeig i va optar per enterrar-los al pati de casa seva. Ara, finalment, els ha pogut enterrar al cementiri, però això no li ha alleujat gaire el dolor que sent:

No, no em vaig alliberar. Perquè el dolor és inimaginable. Encara tenim les fotos, el record i el rastre a casa. Perdre el pare i la mare en una nit és duríssim. És un sentiment indescriptible.

 

 

La represa de l'activitat ha permès tornar a la feina als enterramorts i als escultors de làpides. En Falah, que mentre el seu barri ha estat sota el control jihadista va perdre la feina, ara ha tornat al cementiri i està desbordat, perquè en un sol dia pot tenir 30 enterraments:

La gent estava assetjada a casa. Els ferits o morts, on el portaven? No hi havia hospitals, nosaltres no treballàvem, així que les víctimes s'enterraven a les cases, les escoles o les mesquites.

Abans que els jihadistes li preguessin la feina, en Falah va haver de presenciar com es van destruir totes les làpides del seu cementiri.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut