La campanya de vacunació dels anys 94-96 no va ser prou efectiva
La campanya de vacunació dels anys 94-96 no va ser prou efectiva
Barcelona

Tornen les galteres per una vacuna que no va ser prou efectiva entre els anys 1994 i 1996

Tot i que, en general, és una malaltia benigna, en alguns casos pot presentar complicacions

RedaccióActualitzat

Alguns joves hauran de tornar a vacunar-se per prevenir les galteres. En diversos llocs de Catalunya, s'han diagnosticat en els últims mesos brots d'aquesta malaltia.

En els últims dos mesos hi ha hagut una desena de casos de galteres a l'Institut Químic de Sarrià, de Barcelona. També n'han anat apareixent en altres centres universitaris com el d'Esade de Sant Cugat del Vallès o una escola de Sitges.

El motiu és que les vacunes, entre els anys 1994 i 1996, no van ser prou efectives. Eren una vacuna que intentava minimitzar els efectes secundaris, normalment unes dècimes de febre i malestar. Aquesta partida es va retirar quan es va constatar que era menys efectiva per prevenir la malaltia, i seria en l'origen dels casos actuals i d'un brot que hi va haver al gener a les comarques gironines.

Qui s'ha de vacunar?

Tot i que, en general, és una malaltia benigna, en alguns casos pot presentar complicacions, i per això és obligatori declarar-los. Els afectats han de quedar-se a casa fins a cinc dies després dels primers símptomes, i per precaució s'haurà de fer revacunacions entre algunes persones que hi hagin estat en contacte.

El Departament de Salut dóna un missatge tranquil·litzador i recomana que, qui hagi estat en contacte amb algun malalt, consulti el metge si s'ha de revacunar.

Carmen Cabezas, subdirectora general de Promoció de la Salut de l'Agència de Salut Pública explica qui s'hauria de vacunar:

"En aquest sentit, si una persona no està vacunada, o només està vacunada amb una dosi, o si una d'aquestes dosis va ser posada entre el 94 i el 96, se li recomana revacunar."

La vacuna de les galteres no és 100% eficaç, però en els casos que, malgrat tot, s'agafen, l'afectació és més lleu per al pacient.


 

Anar al contingut