Alep

Tornen els combats intensos a Alep i se suspèn l'evacuació

Es retiren els autobusos que havien d'evacuar els milers de civils i combatents que queden a l'est de la ciutat

RedaccióActualitzat

Els efectius del govern sirià i les milícies rebels han reprès aquest matí combats intensos a l'est d'Alep, a la zona que encara estava en poder dels opositors, segons ha informat l'Observatori Sirià dels Drets Humans. Les mateixes fonts han assenyalat que els lleials al president Bachar al-Assad disparen foc d'artilleria contra els barris dominats pels insurgents. Els rebels, mentrestant, llancen coets contra els districtes controlats per les forces governamentals a l'oest de la ciutat.

Tot plegat ha provocat que els autobusos que han d'evacuar als civils i els rebels s'hagin retirat d'Al Ramusa, al sud d'Alep i estiguin tornant a les seves bases, segons l'ONG. A les últimes hores, les milícies insurgents i l'exèrcit sirià s'han culpat mútuament d'impedir l'inici de l'operació, que afecta 50.000 civils i 1.500 rebels d'aquesta zona. En conclusió, la treva salta pels aires i l'evacuació queda suspesa.

Des de l'Observatori Sirià dels Drets Humans i les fonts opositores s'acusa el règim de bloquejar els plans d'evacuació, que alguns mitjans progovernamentals han apuntat que podria fer-se demà mateix. Aquest trasllat, que s'havia previst per aquesta matinada, era fruit d'un acord tancat aquest dimarts entre Rússia, principal aliat de Damasc, i Turquia, aliat de l'oposició. El cap de la diplomàcia russa, Serguei Lavrov, ha dit aquest matí que confia encara que la situació "es resoldrà als pròxims dos o tres dies".

 

 

França ja ha demanat la presència d'observadors de l'ONU a Alep per supervisar l'evacuació, quan es faci, i evitar que els rebels siguin massacrats per les tropes del règim. Les Nacions Unides han denunciat l'execució de desenes de civils a mans de l'exèrcit.

Una vintena d'autobusos esperen emportar-se els milers d'habitants que encara queden a Alep. En principi, els evacuats podran anar on vulguin, fins i tot, assegura Moscou, a zones que controlen els rebels.

 

 

El resultat de l'operatiu és incert per la desconfiança dels insurgents cap a l'exèrcit de Bashar al-Assad, que ha massacrat la població civil i ha comès, segons asseguren diverses organitzacions internacionals, veritables crims de guerra. Per tot això, l'ONU i diverses organitzacions internacionals demanen supervisar l'evacuació. L'exèrcit sirià nega els fets i assegura que es tracta de propaganda.

Tensió diplomàtica a l'ONU

L'ambaixador rus davant les Nacions Unides, Vitali Txurkin, va anunciar aquest dimarts a la tarda en el Consell de Seguretat de l'ONU que l'exèrcit sirià ja controla tota la ciutat d'Alep i que ha aturat les seves operacions militars. Només en teoria, els combats han acabat però no la tensió diplomàtica. El representant de Síria a l'ONU, Bashar Jaafari, explicava la situació:

"No és la caiguda d'Alep, és l'alliberament d'Alep. Els terroristes amenaçaven la seguretat dels ciutadans i els estem alliberant."

Aquest diagnòstic, però, no va agradar a Samantha Power, representant dels Estats Units a l'ONU:

"Són realment incapaços de sentir vergonya? No hi ha literalment res que els faci avergonyir, a vostès? Aquest és el seu model [de Rússia i el règim sirià] per reconquerir les ciutats a Síria. No s'ha acabat amb Alep i no se centrarà en el terrorisme. Mai no ha estat així i no hi ha cap prova que ho sigui en el futur."

I Vitali Txurkin va contraatacar:

"Sembla que la representant dels Estats Units sigui Santa Teresa de Calcuta. Si us plau, recordi la trajectòria del seu país i aleshores pot començar a pensar si opina des d'una superioritat moral i qui té culpa de què i a qui s'ha de fer responsable."

L'Alt Comissionat de l'ONU pels Drets Humans denuncia que en les últimes hores de la batalla les forces governamentals han assassinat almenys 82 civils.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut