Torna als Estats Units en coma després d'un any i mig empresonat a Corea del Nord

Ja als Estats Units, metges i família posen en dubte la versió de Corea del Nord sobre un brot de botulisme

RedaccióActualitzat

El ciutadà nord-americà Otto Warmbier, alliberat aquest dimarts després de 17 mesos detingut a Corea del Nord, ha arribat, en estat de coma, als Estats Units.

Després d'un viatge en grup, Warmbier era detingut quan es disposava a tornar a casa seva. El règim de Pyongyang el va condemnar el març del 2016 a 15 anys de treballs forçats per intentar sostreure un cartell de propaganda política de l'hotel en el qual s'allotjava a Pyongyang. El règim nord-coreà ho va considerar un "acte hostil" contra l'Estat.

 

 

Segons la família de l'estudiant, Otto Wrambier portava més d'un any en coma. El règim de Pyongyang sosté que Warmbier, de 22 anys, va patir un brot de botulisme i li van donar una pastilla per dormir i no es va tornar a despertar.

 

 

El pare de l'estudiant, Fred Warmbier, en una roda de premsa a l'escola de educació secundària en la qual es va graduar el seu fill a Cincinnati, ha posat en dubte la versió nord-coreana:

"Fins i tot si creus la seva explicació de botulisme i que una pastilla per dormir et causa un coma, i nosaltres no ho creiem, no hi ha excusa perquè qualsevol nació civilitzada li negués tractament mèdic".

El Centre Mèdic de la Universitat de Cincinnati ha informat que Otto Warmbier es troba estable, tot i que pateix una "lesió neurològica greu". Corea del Nord assegura que va decidir alliberar l'estudiant "per motius humanitaris".

El secretari d'Estat nord-americà, Rex Tillerson, va anunciar aquest dimarts que el seu Departament havia aconseguit l'alliberament del jove seguint instruccions del president Donald Trump.

 

 

Les denúncies contra el règim nord-corèa per abusos no són noves, però la severitat de les lesions de Warmbier és inusual i molt preocupant, segons els experts. Un cas que incrementa la preocupació entre les famílies dels 3 nord-americans retinguts, ara com ara, pel règim.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut