La inestabilitat política a Itàlia i a Espanya han fet caure les borses i pujar les primes de risc (EFE)
La inestabilitat política a Itàlia i a Espanya han fet caure les borses i pujar les primes de risc (EFE)

Torna a pujar la prima de risc: 23% a Itàlia, 13% a Espanya

La incertesa política als dos països afecta les borses i fa augmentar el risc del deute públic

RedaccióActualitzat

La recent incertesa política a Espanya, que ha portat a la moció de censura del PSOE al govern de Mariano Rajoy, està afectant els mercats financers.

Els nervis, més enllà del Congrés dels Diputats, s'han estès a la borsa, que els últims dies ha baixat al voltant d'un 2,5%, i tornen a afectar la prima de risc.

Aquest indicador financer es va fer famós durant els pitjors anys de la crisi financera, quan va tocar de ple els països del sud d'Europa.

Itàlia, principal problema polític

La inestabilitat política a Itàlia és la causa més directa, però la moció de censura plantejada a Espanya no hi ajuda, i fins i tot Portugal també ho està notant, malgrat que en aquest país l'àmbit polític ara mateix és una bassa d'oli.

El que provoca més incertesa en el cas italià és la possibilitat que un nou govern euroescèptic pugui plantejar la sortida de l'euro.

Deixant de banda si això és factible, fa dubtar els inversors de tot el món: si deixen diners al govern italià, els recuperaran en euros o en lires?

Els que estan disposats a arriscar-s'hi, exigeixen a canvi un tipus d'interès més alt. És una forma, també, d'especular.

Notícia relacionada - gener 2015: La prima de risc baixa per sota dels 100 punts per primer cop des del 2010

23% a Itàlia, 13% a Espanya

I aquest extra que demanen, comparat amb estats més solvents com l'alemany, és el que s'anomena "prima de risc". Una mena de termòmetre, que en el cas italià s'ha disparat aquest dimarts un 23%.

A Espanya, aquest índex està ara mateix al voltant del 13%. Malgrat aquest augment, les diferències amb el context dels moments més baixos de la crisi financera són grans.

Sobretot també perquè, a diferència de l'any 2010, ara el Banc Central Europeueines i recursos preparats per intervenir, si no és que ja ho està fent.

La repercusió de les baixades a Europa ha arrossegat les principals borses d'arreu del món: Wall Street va patir grans pèrdues, que s'han estès a la Borsa de Tòquio, que aquesta matinada de dimecres ha perdut gairebé un 2%.

Notícia relacionada - octubre 2017: La borsa perd un 1,5% i la prima de risc puja amb la declaració d'independència i el 155

ARXIVAT A:
Moció de censura
Anar al contingut