Toni Garcia, en un entrenament amb la seva dona, Sira Perera
Toni Garcia, en un entrenament amb la seva dona, Sira Perera

Toni Garcia, un entrenador de futbol que lluita contra l'ELA

Un estudi assegura que els futbolistes tenen un 7% més de probabilitats de tenir la malaltia a causa dels pesticides de les gespes dels camps

Mireia PratsActualitzat

A Toni Garcia fa 3 anys que li van diagnosticar ELA, esclerosi lateral amiotròfica, la malaltia que mata les neurones motores, i que, de moment, no té curació. La seva vida és el futbol. Ara com a entrenador. Però des de que era petit, jugant amb equips professionals com el Barça juvenil, sota la batuta de Charly Rexach.

I la seva passió pel futbol el porta cada dia al camp d'entrenament. Ja no camina, i gairebé no pot parlar, però aquí és on s'oblida de la crueltat de la malaltia. Els companys li donen tot el suport. Com l'Ignasi Taló, director escola futbol Brafa.

"És un repte per a nosaltres perquè dia a dia anem aprenent com ajudar-lo."

En Quim Bachs, company de futbol del Toni també valora molt tenir-lo al costat.

"El que necessitem és que vingui aquí i que estigui amb nosaltres. Això ens motiva a nosaltres ens està ajudant la seva actitud."

El que més desitja Toni Garcia és que l'ELA tingui cura. Per això demana molta investigació.

També ho demanen els metges investigadors, que reben pocs diners perquè l'ELA és una malaltia minoritària. Però de la poca investigació que hi ha, s'ha descobert que justament els jugadors de futbol tenen més risc de tenir ELA.

 

 

Un estudi italià assegura que els futbolistes d'allà en tenen un 7% més de probabilitats. I el sorprenent és que ho atribueixen als pesticides de les gespes dels camps i al reg constant. Josep Gamez és coordinador de la Unitat d'ELA de l'Hospital de la Vall d'Hebron.

"Probablement la gespa es rega amb insecticides i n'hi ha alguns que realment són tòxics sobre les neurones. Pot fer que un bacteri creixi i que els jugadors que juguen allà pugin desenvolupar l'ELA."

A Catalunya tenen ELA unes 400 persones, que ara com a mínim tenen una bona notícia: d'aquí mig any podran prendre una medicació que alentirà la malaltia. Feia 22 anys que els metges esperaven un medicament així perquè asseguren que amb casos com el del Toni, alentir la malaltia servirà també per donar més qualitat de vida al malalt.

Anar al contingut