Kabul

Toc d'atenció de l'ONU a l'Afganistan per l'enorme augment del cultiu d'opi

Les Nacions Unides i el Ministeri de Lluita contra els Narcòtics afganès alerten que el cultiu d'opi al país ha crescut un 36% aquest 2013 respecte a l'any anterior. Europa és el principal destinatari de l'heroïna provinent de l'Afganistan, però últimament el consum intern s'ha disparat, amb més d'un milió d'addictes.

RedaccióActualitzat

Les Nacions Unides i el Ministeri de Lluita contra els Narcòtics afganès han anunciat que el cultiu d'opi al país ha crescut un 36% aquest 2013 respecte l'any anterior. Un informe de l'Oficina de l'ONU contra la Droga i el Crim (ONUDC) també subratlla que la producció d'aquesta droga ha augmentat un 49% respecte al 2012, amb un total de 5.500 tones d'opi, la qual cosa calculen que "probablement" ha rebaixat el preu de la droga en un 12%.

El director executiu de l'ONUDD, Yuri Fedotov, ha afirmat que la situació "fa pensar" i ha ressaltat que suposa una amenaça per a la salut, l'estabilitat i el desenvolupament del país. "A mesura que s'aproxima el 2014 i la retirada de les tropes internacionals del país, els resultats de l'Estudi d'Opi a l'Afganistan el 2013 s'han de considerar com el que són: una advertència i una crida urgent a l'acció", ha afegit.

El principal productor mundial d'opi

L'àrea de cultiu del cascall, planta de la qual s'extreu l'opi, ha crescut fins a les 209.000 hectàrees, molt per sobre de l'anterior rècord de 193.00 hectàrees assolit el 2007. A més, el nombre de regions afganeses on es produeix opi també ha augmentat, passant de 17 a 19. Com a causes d'aquest rècord, l'estudi assenyala que el "futur incert" del país asiàtic amb la retirada de l'OTAN i les eleccions generals de l'any vinent com a rerefons polític que podria haver motivat els agricultors a apostar per l'opi. Un altre factor determinant és l'alt preu de l'opi l'any passat.

L'Afganistan és el principal productor mundial de cascall i, l'any passat, el 75% de l'heroïna mundial procedia del país, malgrat els esforços de la comunitat internacional per eradicar-ne el cultiu i impulsar altres tipus de plantacions durant els últims anys. De fet, fins al 2010, el 90% de l'heroïna mundial procedia de l'Afganistan.

Europa és el principal destinatari d'aquesta heroïna, però últimament el consum intern s'ha disparat, amb més d'un milió d'addictes.

La connexió entre l'opi i els talibans

La relació entre l'opi i la inseguretat és evident, segons l'ONUDD. El 90% del cultiu d'aquest 2013 s'ha dut a terme a nou províncies del sud i l'oest del país, precisament les zones més colpejades per la insurgència dels talibans. A Helmand, la província responsable de la meitat de la producció de cascall, l'àrea dedicada a aquest cultiu ha crescut un 34%, mentre que a Kandahar ha augmentat un 16%.

Segons dades recents de l'ONU, els ingressos que genera l'opi financen el 15% de les activitats dels talibans.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut