Karma Peiró/Barcelona

El català passa per davant del noruec a la Wikipedia

La versió catalana de l'enciclopèdia lliure és la tretzena llengua en nombre d'articles i creix a un ritme superior a la xinesa. L'associació Amical Viquipèdia s'encarrega de promoure l'ús de la versió catalana de la Wikipedia i els seus 23 administradors voluntaris són responsables de revisar i validar els articles publicats.

Actualitzat
Fa només uns dies que el català ha passat per davant del noruec a la Wikipedia en nombre d'articles, i ara la diferència entre les dues versions és de més de 7.000 articles. "Estem dinamitzant força l'activitat del català", explica Joan Gomà, president de l'Amical Viquipèdia.  "Ara som a la tretzena posició i creixem a un ritme superior a la xinesa, que es troba en dotzè lloc."  

L'Amical Viquipèdia és una associació, creada ara fa dos anys, que promociona l'enciclopèdia lliure escrita col·laborativament per usuaris d'internet als Països Catalans. Els seus 23 administradors voluntaris són responsables de revisar i validar els articles publicats.

A més de la fita aconseguida en nombre d'articles, fa poc el contingut de la Viquipèdia ha estat destacat pel Museu Britànic en atorgar-li dos premis pels articles sobre obres de la seva col·lecció. "Epifania de Miquel Àngel" i "Els bronzes de Benín" s'han endut els guardons. "Aquests premis són un reconeixement que la feina de la Viquipèdia és de bona qualitat", afegeix Gomà.

Malgrat aquest reconeixement, el president de l'Amical Viquipèdia es queixa que l'enciclopèdia lliure en català "té una mala salut de ferro. El nombre de visites és molt baix comparat amb llengües amb un nombre de parlants similars". Mentre que la versió en noruec va registrar, al juliol, 36 milions de visites, la catalana només va arribar als 12 milions. El motiu principal és la configuració dels navegadors que es fan servir per localitzar webs. "Si no estan en català et porten a l'article en anglès o en espanyol, encara que en català sigui més complet. És molt important difondre que la gent es configuri els navegadors en català".

Viquipedistes actius i fiabilitat dels articles

Segons explica Gomà, el nombre de viquipedistes actius en català per milió d'habitants és gran si ens comparem amb el francès o l'alemany i molt gran si ens comparem amb l'espanyol, però és petit si ens comparem amb el suec, el noruec o l'hebreu. "En això tenim un 'handicap' molt gran: mentre que aquestes llengües tenen un gruix important de viquipedistes que són estudiants i jubilats, nosaltres la quantitat de jubilats no és tan gran perquè són gent que van tenir el sistema educatiu franquista i no saben escriure en català. Però si volem posar la Viquipèdia en català en la línia de les grans no tenim més remei que sortir al carrer i ajudar la gent a participar-hi".

Sovint es critica la Wikipedia de la poca fiabilitat dels seus continguts, en qualsevol dels idiomes. Sobre aquest aspecte, Joan Gomà insisteix que l'única manera de mesurar la qualitat és comprovar-ne la veracitat de tot el que es llegeix. "També es pot fer revisar per experts. Fa uns anys es va revisar la Wikipedia anglesa i en va resultar una fiabilitat del 95% en les obres de referència". Amical Viquipèdia està en converses ara amb l'Institut d'Estudis Catalans per estudiar la possibilitat de fer una avaluació externa i experta dels seus articles. 
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut