Les Avellanes

Comencen els tràmits per recuperar els sepulcres dels comtes d'Urgell al monestir de les Avellanes

El Departament de Cultura de la Generalitat ha començat els tràmits per recuperar els sepulcres dels comtes d'Urgell, un dels conjunts més importants del gòtic català, per al seu lloc d'origen: el monestir de Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes. Els sarcòfags dels fundadors del monestir, Ermengol VII i Dolça de Foix, i d'Ermengol X i el seu germà Àlvar de Cabrera formen part de la col·lecció permanent del museu The Cloisters de Nova York des dels anys 20 com uns dels màxims exponents del gòtic funerari català.

Actualitzat
Els sarcòfags van ser venuts l'any 1906 pel propietari del monestir, el banquer lleidatà Agustí Santesmasses, cosa que causar un gran ressò a la premsa de l'època, i tant el museu de Lleida com les Corts de Madrid van intentar recuperar les peces sense èxit.

Per la comunitat dels germans maristes del monestir, la recuperació del conjunt de sarcòfags al seu lloc natural seria una gran notícia, ja que suposaria una revalorització del monestir i una recuperació de part de la història de Catalunya.

Si les negociacions continuen endavant, la recuperació de les peces costarà força més que les 15.000 pessetes que en va pagar el col·leccionista que se les va endur.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut