Catalunya

Terratrèmols provocats?

Sovint rebem missatges alarmistes d'amics i coneguts amb informacions sobre fets i informacions no contrastades que circulen per la xarxa. Sense comprovar la veracitat del que ens narren, ho redistribuïm als nostres contactes "per si de cas". Aquestes notícies després creen soroll a la xarxa i apareixen com a conspiracions polítiques o socials.
Hauríem de ser més crítics i analítics amb el que està disponible a la xarxa? Cal anar amb compte amb quin ús fem del que trobem publicat a internet i amb quin criteri ens hi enfrontem.
Us mostrem el que ens han enviat dos lectors d'El meu 3cat24 sobre l'HAARP i la seva relació amb els terratrèmols.

Actualitzat
Una usuària d'El meu 3cat24, la María José, en ha reenviat un missatge que va rebre a partir d'un contacte del seu Facebook que li deia: "Pot ser útil per a vosaltres, al país i al món". I tot i que ja ens avisa que no pot assegurar la veracitat, afegeix: "Però jo us el envio per si de cas". Ha distribuït un vídeo i un text sobre la tecnologia HAARP a diversos mitjans i als seus contactes. El text acusa diversos països de conspiració, sobretot els Estats Units i els seus aliats com a causants de terratrèmols de forma intencionada.

Terratrèmols intencionats? És possible? Hem buscat una resposta en un altre usuari de El meu 3cat24, l'Alfons Nonell, que és doctor en Química Teòrica i Computacional i que treballa al laboratori de quimiogenòmica de l'UPF-IMIM. Segons ell, el HAARP és un projecte de l'exèrcit dels Estats Units, però ens n'ha explicat una versió molt diferent de la que dóna el vídeo.


                                    
                              

"El vídeo parla de l'HAARP, un giny de l'exèrcit dels Estats Units. L'invent es compon d'una xarxa de 180 antenes situades a Alaska. Buscant una mica al Google es pot trobar molta informació sobre el projecte, pàgines oficials, educatives i conspiradores. Però crec que el vídeo barreja naps amb peres, hi afegeix algunes casualitats i ja tenim la fi del món. Miraré d'explicar-ho, segons la meva opinió.

Al vídeo es parla, entre d'altres coses, dels forns microones que tots tenim a casa. Els microones escalfen els aliments perquè n'escalfen l'aigua continguda en ells. Si poséssim quelcom completament deshidratat al microones, no s'escalfaria. L'aigua al microones s'escalfa perquè l'aparell fa unes ones en una longitud d'ona i una freqüència determinada que fan vibrar l'aigua i, per tant, aquesta s'escalfa. Com a exemple, en un aparell de ràdio pots escoltar una emissora determinada quan li dius a l'aparell que interpreti una freqüència en concret.

Pel que entenc al vídeo, ens diuen que, entre d'altres coses, "ells" (els de l'HAARP) poden produir terratrèmols perquè escalfen l'aigua subterrània fent servir microones. La pregunta és, el tsunami d'Indonèsia va ser causat per un terratrèmol que, segons el vídeo va ser provocat? Com s'ho van fer, doncs, per escalfar l'aigua subterrània sense escalfar l'oceà que hi havia al damunt? L'epicentre d'aquell terratrèmol va ser al fons del mar.

Justifiquen tot això dient que, fa anys, un investigador va poder detectar possibles bosses de petroli o gas que emetien una sèrie d'ones. No en sóc un expert però, aquest no és el principi del radar? s'emeten unes ones en una freqüència determinada i s'analitzen les que tornen rebotades i, segons els canvis que hagin patit, hauran estat rebotades per un objecte o un altre. És, per exemple, el funcionament del radar meteorològic: emet unes ones i analitza el que li tornen. Segons com li retornin es podrà dir si han xocat amb una tempesta de més o menys intensitat, neu o calamarsa. No sé si m'imagino els radars del Servei Meteorològic provocant un cicló.

Al vídeo ens parlen també de les tempestes tropicals i els huracans. Un huracà es forma per un cúmul de circumstàncies entre les quals hi ha una superfície del mar amb l'aigua molt calenta. Aquesta energia puja ràpidament i produeix un cicle que genera la tempesta. Per això aquests fenòmens es donen bàsicament en zones tropicals i perden intensitat quan toquen terra. És cert que hi ha empreses i projectes que competeixen per controlar aquests fenòmens (el mateix Bill Gates ha sol·licitat una patent per un sistema que, diu, que pot aturar els huracans), però al vídeo es fan un embolic poc creïble amb l'aigua calenta, la freda i els corrents d'aire.

Sí, com he dit l'HAARP existeix, és un invent de l'exèrcit dels Estats Units i tampoc s'hi pot tenir confiança cega però, d'aquí que hi hagi una conspiració per controlar el món a base d'amenaces de terratrèmols i huracans hi ha un bon tros".

Què en penseu? Tenim prou criteri i suficient capacitat per tal de saber diferenciar les teories reals i contrastades de les conspiradores? Cerquem les fonts correctes o ens podem perdre pels diversos camins dels cercadors?
Anar al contingut