Barcelona

Cèl·lules de l'abundància, xarxes piramidals amb la promesa de grans beneficis econòmics

Les cèl·lules de l'abundància són xarxes piramidals on es prometen grans beneficis econòmics. No és res nou. Es tracta d'aportar uns diners inicials, que suposadament després es multipliquen sense haver de fer res. Se celebren reunions per sumar nous socis on, a través de gràfics i esquemes, es convenç amics i coneguts que participin en aquesta xarxa piramidal. Un cop dins, les seves pràctiques poden arribar a generar addicció i ja se n'han detectat diversos casos a Catalunya. Hi ha hagut casos en què s'ha demostrat que els negocis fets a través de sistemes piramidals són estafes o enganyifes. De moment, els Mossos no han actuat, encara que se sospita que a Catalunya hi ha cada vegada més gent enganxada.

Actualitzat
Una cèl·lula de l'abundància comença en una reunió. Una persona hi porta un amic, familiar o conegut. Després d'una xerrada amb caire de solidaritat, l'iniciat ha d'abonar com a regal una quantitat de diners, que poden ser fins a 10.000 euros, i s'ha de comprometre a aportar al grup dues persones més. Quan la cèl·lula es completa, el participant més antic s'endú el botí: vuit vegades més del que ha aportat inicialment.

En els centres dedicats a addiccions, cada cop detecten més casos de participants en aquests tipus de cèl·lules. Els Mossos d'Esquadra n'estan al corrent, però encara ningú no ha presentat cap denúncia. A internet ja s'han creat blogs on s'informa que les cèl·lules podrien ser una estafa. En els fòrums, però, també hi ha testimonis que asseguren que s'han pres aquesta experiència com una inversió, han guanyat diners i n'han pogut sortir sense problemes.
Anar al contingut