Roma

Itàlia comença a expulsar ciutadans romanesos al·legant "motius de seguretat"

Continua el degoteig d'ordres d'expulsió de ciutadans romanesos a Itàlia, en aplicació del decret recentment aprovat pel govern i que permet fer fora del país els ciutadans comunitaris considerats "perillosos". Divendres, dia d'entrada en vigor de la norma, ja van ser repatriats quatre romanesos residents a Milà. A Gènova, el delegat del govern italià, Giuseppe Romano, ha decretat l'expulsió de disset ciutadans romanesos més, adduint "motius de seguretat". I a Roma, el seu homòleg, Carlo Mosca, ha firmat tres decrets d'expulsió més. La mesura la va aprovar l'executiu italià dimecres passat de forma urgent -sense tramitació parlamentària- després de la mort, a Roma, d'una dona presumptament assassinada per un romanès.

Actualitzat

L'aprovació del decret ha provocat inquietud entre el col·lectiu de ciutadans romanesos residents a Itàlia, davant la possibilitat que es produeixin atacs de caràcter xenòfob com el registrat en les últimes hores a Roma, quan una desena d'individus han apallissat tres romanesos.

Davant aquesta agressió, el Ministeri d'Afers Estrangers de Romania ha emès una nota oficial de condemna dels fets i demanant a Itàlia "que prengui les mesures necessàries perquè actes d'aquest tipus no es tornin a repetir".

El decret aprovat dimecres pel govern italià afegeix la justificació de "per motius de seguretat" a la directiva de la Unió Europea de 2006 que ja preveu l'expulsió de ciutadans comunitaris en cas de no disposar dels mitjans de subsistència o per haver comès un delicte. Segons aquesta mesura, l'expulsió la decreta el delegat del govern i l'executen els agents de policia, però és necessari que un jutge de pau convalidi l'ordre d'expulsió en la comissaria.

A banda de les expulsions, la policia està desmantellant els campaments de romanesos d'ètnia gitana en moltes ciutats italianes.

Anar al contingut