Flandes

El Parlament de Flandes rebutja una proposta dels independentistes per convocar un referèndum d'autodeterminació

El partit flamenc d'extrema dreta Vlaams Belang ha presentat al Parlament de Flandes una proposta per organitzar un referèndum sobre la independència, aprofitant el punt mort en les negociacions per formar govern tres mesos després de les eleccions legislatives a Bèlgica. El seu líder, Filip Dewinter, ha demanat que es redacti un projecte d'Estatut i ha posat Catalunya com a exemple. La proposta dels independentistes ha estat rebutjada per la resta de diputats flamencs. El conjunt dels grups parlamentaris ha reiterat el seu compromís amb la regionalització de diverses competències federals i amb la via de diàleg amb els seus homòlegs francesos per aconseguir-ho.

Actualitzat

Quan ja fa tres mesos de les eleccions, encara no hi ha govern i s'agreuja la crisi institucional. El guanyador, el democristià i flamenc Yves Leterme, no ha convençut els partits francòfons per formar govern. No hi ha ajudat confondre l'himne del país ni la intenció de reformar l'Estat per donar més competències a Flandes.

L'extrema dreta ha aprofitat la crisi en l'àmbit federal per demanar al Parlament regional flamenc que faci un acte de sobirania i que prengui l'exemple de Catalunya, exigint competències, i ha reclamat que s'organitzi un referèndum per la independència.

La resta de partits han rebutjat totalment la proposta, que era purament simbòlica i han acusat l'extrema dreta d'oportunista.

Anar al contingut