Gavà

Navarro diu que Espanya serà federal o no serà i Rubalcaba avisa Mas: Si vol tallar, ens tindrà en contra"

Ho ha dit el líder del PSC, en presència del secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, en la Festa de la Rosa. Navarro ha reclamat una aposta clara per aquest model, que pugui ser una alternativa a l'estat propi impulsat des de Convergència i Unió i els sectors que van donar suport a la manifestació de la Diada. Rubalcaba, que no ha parlat de federalisme en cap moment, ha ofert diàleg a Artur Mas, però no si és per trencar amb Espanya.

RedaccióActualitzat
La Festa de la Rosa, la tradicional cita dels socialistes que emmarca el començament del curs polític, arriba aquest any en plena efervescència independentista, després de la manifestació de la Diada. Tant Alfredo Pérez Rubalcaba com Pere Navarro ho han tingut molt present en els seus parlaments. El primer, ha advertit Artur Mas que pot comptar amb ell per buscar fórmules per conviure millor, però no si el que vol és la secessió de Catalunya. En to d'alerta, Rubalcaba ha llançat un missatge clar al president de la Generalitat: "si vol trencar, ens tindrà al davant", ha dit. També Pere Navarro ha demanat al mateix Rubalcaba una aposta més decidida pel federalisme com a alternativa i ha dit que "Catalunya serà federal o no serà".

El líder del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha ofert diàleg al govern català amb la condició que no faci el camí cap a l'estat propi. També ha demanat que aquest mateix diàleg es produeixi entre Rajoy i Mas, tal com han fet en altres ocasions i durant un any quan els seus dos partits han hagut de pactar per arribar a pactes sobre les retallades, la sanitat o els drets laborals. "S'han posat d'acord en gairebé tot", però paradoxalment "han oblidat parlar de Catalunya i Espanya". D'aquí, la crida que ha fet Rubalcaba als dos líders: "que deixin les tisores i agafin agulla i fil per cosir i assolir la convivència" perquè "saben retallar junts i ara volen saber com unir allò que tots dos han descosit".

El veterà socialista ha assegurat també que Catalunya no sortirà sola de la crisi, que ho farà amb la resta de l'estat i "amb Europa, o no se'n sortirà". Tot i així, Rubalcaba ha admès que hi ha catalans que se senten poc respectats, perquè ara les relacions entre l'estat espanyol i Catalunya "estan molt pitjor".

Navarro ho té clar: "Espanya serà federal o no serà"

Per la seva banda, el primer secretari del PSC, Pere Navarro ha tancat l'acte reiterant l'aposta dels socialistes catalans pel federalisme i, davant de milers de persones, ha expressat la seva confiança en Rubalcaba perquè sigui el seu aliat per posar fre a "l'independentisme acomplexat" de Mas. En aquesta línia, el líder del PSC ha dit que "hi continua havent dues Espanyes", però que té "a l'altre costat, un socialista que pertany a aquesta Espanya que vol comprendre Catalunya, per avançar i progressar amb totes les seves llibertats", ha dit.

Durant la tradicional celebració de la Rosa, Rubalcaba i Navarro han fet pinça en la idea d'una "Catalunya solidària en una Espanya federal". "Ho dic alt i clar, nosaltres no som independentistes. No volem una Catalunya uniforme i tancada, que es desentén d'una part de la seva riquesa cultural, que renega d'una part de la seva rica història", ha exclamat Navarro en referència als catalans que també se senten espanyols i als que tenen orígens en altres llocs d'Espanya.

En un altre moment, Navarro s'ha queixat de la pobresa i la tristesa dels catalans des que CiU és al govern. "Estem farts de tanta mentida, de tants discursos buits que no porten enlloc. Catalunya no és rica ni plena com diu el seu himne, sinó trista i pobra, té menys activitat cultural, menys prestacions socials, menys oportunitats i menys futur des que governa CiU", ha sentenciat Navarro.




VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut