Imatge d'arxiu de Khalid Sheikh Mohammed, presumpte cervell de l'11-S. (Foto: Reuters)
Imatge d'arxiu de Khalid Sheikh Mohammed, presumpte cervell de l'11-S. (Foto: Reuters)
Washington

El presumpte cervell dels atemptats de l'11-S i 4 acusats més podrien ser condemnats a pena de mort

Cinc presoners de Guantànamo, entre els quals el presumpte cervell dels atemptats de l'11-S, Khalid Sheikh Mohammed, podrien ser condemnats a pena de mort, segons ha informat el Departament de Defensa dels Estats Units. Tots cinc estan acusats de diversos càrrecs com terrorisme, segrest d'aeronaus, conspiració, assassinat en violació de la llei de guerra i, si són considerats culpables, s'enfrontarien a la pena capital.

RedaccióActualitzat
Gairebé 3.000 persones van morir quan membres d'Al-Qaeda van segrestar quatre avions de passatgers i els van fer estavellar contra el World Trade Center de Nova York, el Pentàgon i un camp a Pennsilvània.

Entre els cinc acusats hi ha Khalid Sheikh Mohammed, acusat de planejar els atacs. Va néixer al Pakistan, es va criar a Kuwait i es va educar als Estats Units. Els fiscals sostenen que ell era un comandant d'operacions militars per a les operacions estrangeres d'Al-Qaeda abans de la seva captura al Pakistan el 2003. Conegut com KSM, se li atribueix la implicació en 31 atemptats planificats. Ell mateix va reconèixer ser el responsable dels atemptats de l'11-S "de l'A a la Z" i va dir que volia declarar-se culpable per donar la benvinguda al martiri.

Un altre dels imputats és Walid bin Attash, acusat de dirigir un campament d'Al-Qaeda a l'Afganistan, on es van entrenar dos dels segrestadors de l'11-S. Es va criar a l'Aràbia Saudita i va perdre la cama dreta el 1997 en una batalla a l'Afganistan. També està acusat de finançar l'atac contra l'USS Cole, amb la compra de l'embarcació i els explosius utilitzats en l'atac i la contractació dels operaris. També ha estat acusat d'ajudar a obtenir un passaport un home involucrat en l'atemptat de 1998 de l'ambaixada dels Estats Units a Kenya.

El tercer és Ramzi Binalshibh, ciutadà iemenita i durant un temps company de pis a Hamburg de Mohamed Atta, el presumpte número u del segrest de 11 de setembre. Està acusat de servir de lligam entre líders d'Al-Qaida i els segrestadors dels avions. Els funcionaris nord-americans diuen que va intentar sense èxit obtenir un visat per entrar als Estats Units per prendre part en els atacs com a pilot segrestador. El Pentàgon afirma que va ajudar a trobar escoles de vol per als segrestadors als Estats Units. Binalshibh va ser capturat a Karachi, al Pakistan, el 2002. Els metges militars li han diagnosticat un trastorn delirant i a Guantànamo el medicaven. La seva defensa qüestiona la seva capacitat mental per fer front a un jutjat.

El quart imputat és Ali Abdul Aziz Ali, també conegut com Ammar al-Balutxi. És nebot de Khalid Sheikh Mohammed. Se l'acusa de ser un important suport dels atacs de l'11-S amb transferències de diners i ajudant els segrestadors a fer la ruta entre el Pakistan i els Estats Units. El Pentàgon diu que va enviar uns 120.000 dòlars als segrestadors dels avions per a les seves despeses i entrenaments de vol.

L'últim acusat és Mustafa Ahmed al Hawsawi. Se'l considera una de les peces clau per al suport econòmic dels atemptats de Nova York. El Pentàgon assegura que va proporcionar als segrestadors diners, roba occidental, xecs de viatge i targetes de crèdit. Està acusat d'haver acceptat uns 20.000 dòlars en transferències electròniques de dos dels implicats en els atacs, dos dies abans que es produissin. L'exèrcit dels EUA va trobar al seu ordinador arxius amb despeses d'Al-Qaeda i detalls dels operatius. Ell ha negat ser membre d'Al-Qaeda, però ha reconegut haver assistit a un dels seus campaments d'entrenament a l'Afganistan i que dóna suport a la causa "yihadista".
Anar al contingut