janquim

Twitter canvia la comunicació entre les persones de tot el món 5 anys després de néixer (1)

Prop de 200 milions de persones d'arreu del món són usuaris del Twitter, una xarxa que es basa en la capacitat d'enviar missatges breus, amb el límit als 140 caràcters. Avui fa cinc anys que es va emetre el primer d'aquests missatges o, com se'n diu sovint, el primer "tweet", la primera "piulada", en la traducció catalana que s'ha fet d'aquest terme.

Actualitzat
Un dels cofundadors del servei, Jack Dorsey, va ser l'autor de les primeres paraules, que només indicaven que ja feia servir l'eina i convidava els seus col·laboradors a provar-ho. Tot va començar amb un equip força reduït

Un lustre més tard, el seu nou conseller delegat, Dick Costolo, ja és conscient d'aquesta enorme capacitat de l'invent. Quan va ser a Barcelona per anar al Mobile World Congress, va ser molt clar. Pretenen que el Twitter sigui com l'aigua, és a dir, que només calgui obrir l'aixeta per accedir-hi. Un servei simple, d'abast global.

També va ser aleshores quan va anunciar, en resposta a una llarga campanya de petició, que els mateixos usuaris podran traduir la interfície de Twitter al català.


Catalans actius

L'ús del Twitter entre els internautes catalans també ha crescut molt en aquest període. N'hi ha més de 10.000 registrats a Twit.cat, un lloc que va néixer amb la vocació d'endreçar les piulades catalanes. No és l'únic, ja que el el projecte basc Umap s'ocupa també d'analitzar la conversa que té lloc a Catalunya amb el Twitter. Twit.cat, però, ha aconseguit situar-se com un referent per avaluar de què parlen els usuaris catalans del Twitter.

El servei genera, com sol passar, un atractiu molt gran cap a les persones més conegudes i per això futbolistes i estrelles de la tele són els més seguits a Catalunya.

Protestes, catàstrofes i serveis

Però més enllà d'aquest entreteniment ociós, l'eina també permet saber de primera mà què passa en llocs diversos del món. Així ha succeït amb el terratrèmol del Japó o amb les revoltes al nord de l'Àfrica.

Amb el Twitter es va poder seguir un relat del terratrèmol a Haití, l'allau de protestes a Teheran i altres situacions d'interès general.

Ha servit per crear un servei web d'informació ferroviària basat en els missatges al Twitter dels mateixos usuaris  i permet crear agregadors d'origen local, com s'ha fet al Penedès i al Maresme, entre altres llocs. De la mateixa manera que a diversos llocs del món té utilitats pràctiques en les situacions d'emergència.
.
I com que la comunitat enllaça i comparteix, de seguida es creen corrents d'opinió. D'aquesta manera, es va reaccionar davant la "tisorada" del govern espanyol, es podia seguir en directe el debat parlamentari sobre la ILP relativa al toreig i participar en una manifestació.

També hi ha hagut intents de fer creacions de continguts, com ara un programa de ràdio, una pel·lícula  o una novel·la.

Amb el Twitter la gent s'ha distret, amb modes passatgeres que esperonaven a recuperar el passat o han compartit versos.

Hi ha trobades de professionals com ara Cava&Twitts , una idea de Marc Cortés, que manté un registre de marques amb empreses i institucions que són presents al Twitter

I diverses institucions de tota mena procuren tenir-hi presència. Ja ho fan prop d'un miler de museus arreu del món.


(Continua aquí)
Anar al contingut