L'article de "The Wall Street Journal" sobre el paper del govern català en la gestió dels atemptats
L'article de "The Wall Street Journal" sobre el paper del govern català en la gestió dels atemptats
Nova York

"The Wall Street Journal" diu que Catalunya pot governar-se de manera independent

El diari nord-americà considera que la gestió dels atacs a Barcelona i Cambrils per part del govern català "va acabar eclipsant el paper de l'Estat"

Actualitzat

La prestigiosa capçalera nord-americana "The Wall Street Journal" publica un article en què apunta que la investigació dels atemptats i la desarticulació de la cèl·lula terrorista ha donat a l'executiu presidit per Carles Puigdemont "l'oportunitat de demostrar que pot governar independentment de Madrid".

En l'article, publicat en l'edició digital d'aquest dimarts, el diari novaiorquès ressalta el president de la Generalitat com "la figura pública dominant que va liderar la resposta a l'atac terrorista, fet que va acabar eclipsant el paper de l'Estat". Els autors de l'article, Donato Paolo i Marina Force, parlen de "profundes tensions" entre els governs català i espanyol amb l'horitzó de l'1-O a tocar.

"The Wall Street Journal" sustenta aquesta última tesi en el fet que dilluns al vespre va ser Carles Puigdemont qui va comparèixer davant la premsa per anunciar que s'havia abatut Younes Abouyaaqoub, l'últim membre de la cèl·lula que havia atemptat a Barcelona i Cambrils.

En el relat periodístic, els autors de la informació també citen testimonis anònims i un estudi del professor de ciències polítiques de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona Ferran Requejo. El també membre del Consell per a la Transició Nacional exposa que, segons el seu parer, en els últims dies, "Catalunya ha reaccionat com si ja fos un estat". Malgrat tot, el mateix politòleg indica que no creu que la dinàmica dels fets d'aquests últims dies pugui afectar els resultats d'un futur referèndum independentista.

Al marge de ressaltar el comandament de les actuacions per part dels Mossos d'Esquadra, en col·laboració amb la resta de cossos de l'Estat, el rotatiu subratlla, a títol anecdòtic, però significatiu, que els membres dels executius estrangers que es van desplaçar a Barcelona després dels atemptats van ser rebuts pel conseller Raül Romeva, "un funcionari català", diuen textualment, que "es presenta com a ministre d'Afers Exteriors de la regió".

Per últim, "The Wall Street Journal" també destaca els estira-i-arronses entre el Ministeri de l'Interior i la conselleria catalana encapçalada per Joaquim Forn en relació amb la desarticulació del grup de terroristes implicats amb els atemptats a Barcelona i Cambrils. Mentre que, dissabte, Juan Ignacio Zoido parlava de desmantellament definitiu de la cèl·lula jihadista, immediatament després, el conseller d'Interior el desmentia i feia públic que els Mossos continuaven buscant Younes Abouyaaqoub, el conductor de la furgoneta que va atropellar nombrosos vianants a la Rambla.

Anar al contingut