"The Guardian": "Els líders polítics empresonats han de ser alliberats per fer campanya"

El diari britànic defensa que "el diàleg i el compromís encara són bones opcions" per a Catalunya i Espanya després del 21D, que considera "una prova clau per a la democràcia catalana i espanyola"

Juli RodésActualitzat

El diari britànic "The Guardian" publica avui un editorial sobre la situació a Catalunya quan està a punt de començar la campanya electoral per al 21D.

Després d'explicar que les enquestes mostren que els partits independentistes i els antiindependentistes estan frec a frec, "The Guardian" assegura que el resultat de les eleccions serà decisiu per al conjunt d'Europa, i defensa l'alliberament dels líders polítics empresonats.

"El resultat del 21D determinarà, no només el futur de Catalunya i Espanya, sinó d'altres nacions europees i institucions de la UE. Primer, els líders polítics empresonats han de ser alliberats per poder fer campanya."

El diari recorda també que les eleccions les va convocar, de manera excepcional, el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, després d'aplicar per primera vegada l'article 155 i suspendre formalment l'autonomia catalana.

La intenció de Rajoy, segons "The Guardian", era guanyar temps i atenuar el sentiment secessionista, però "ara les coses es tornen a accelerar", diu el diari, i "al davant hi podria haver més, i no menys, confusió política".

En aquest sentit, i després d'explicar la situació de presó de "membres del govern català", assegura que "les autoritats a Madrid estan preocupades per 'l'efecte màrtir'" que pugui tenir la decisió del jutge de no deixar-los en llibertat provisional.  

"The Guardian" també es fa ressò de la situació de Puigdemont i els consellers cessats que l'acompanyen a Bèlgica, i de com "l'actitud de Madrid és impopular a Catalunya", per bé que "l'opinió pública catalana està fragmentada i polaritzada".  

La situació a Catalunya i Espanya, en definitiva, segons "The Guardian", converteix el 21D en "una prova clau per a la democràcia catalana i espanyola".

"La campanya s'ha de desenvolupar lliurement, legalment i pacíficament, i el resultat ha de ser respectat."  

El diari tanca l'editorial --titulat "El repte del compromís"-- defensant que "el diàleg i el compromís encara són bones opcions" per resoldre el conflicte entre Catalunya i Espanya. I conclou que "les pròximes setmanes mostraran si són opcions realistes".

ARXIVAT A:
Procés catalàEleccions 21DGovern empresonat
Anar al contingut