"The Economist" insta Rajoy i Puigdemont a negociar per resoldre la crisi entre Catalunya i Espanya

"The Economist" demana a Rajoy i Puigdemont que s'asseguin a negociar

El setmanari demana al president català que abandoni el referèndum i a l'espanyol que proposi un nou acord amb Catalunya que inclogui el dret d'autodeterminació

RedaccióActualitzat

El setmanari britànic "The Economist" dedica un editorial del seu últim número a Catalunya. L'article afirma que Espanya "s'enfronta a una crisi constitucional que amenaça la seva unitat" i la seva democràcia, i que "resoldre-la de manera sensible interessa a la resta d'Europa"

L'article comença explicant que el govern català vol fer un referèndum que el govern espanyol considera il·legal. I es fa ressò de la macrooperació de dimecres i les detencions d'alts càrrecs de la Generalitat.

També explica que Catalunya gaudeix d'un bon nivell de vida i té més autogovern que moltes regions europees, però que una majoria de catalans consideren que Espanya els treu massa diners i no respecta prou la seva identitat. En aquest sentit, afirma que:

 

"Rajoy s'ha equivocat pensant que el temps i la recuperació econòmica curaria el descontentament dels catalans." 

 

A partir d'aquí, la prestigiosa publicació insta els governs català i espanyol a negociar com a única manera de resoldre l'actual crisi política.

D'una banda, insta el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, a abandonar la idea de fer un referèndum que "The Economist" qualifica de "temerari" amb l'argument que és poc probable que hi votin els contraris a la independència i, per tant, "qualsevol victòria del 'sí' seria qüestionable, no només legalment, sinó políticament".

 

"Puigdemont hauria de fer un pas enrere amb seu referèndum temerari."

 

Al mateix temps, però, diu a Rajoy que hauria d'estar menys a la defensiva i mirar de negociar un nou acord amb Catalunya i també proposar una reforma de la Constitució que permeti fer referèndums d'autodeterminació, però només si hi ha una majoria clara i una participació alta. I li retreu la gestió del desafiament català: 

 

"Jugant al gat i la rata amb les urnes, Rajoy ha proporcionat innecessàriament una victòria propagandística a Puigdemont."

 

En aquest sentit, "The Economist" afirma que les reformes constitucionals, especialment sobre el dret de secessió, serien difícils però no impossibles. I recorda que, a Escòcia i al Quebec, permetre que la gent hi digui la seva no ha portat a la ruptura. 

 

"La democràcia necessita consentiment, a més de l'estat de dret."

 

I, tornant a posar la mirada en la crisi entre Espanya i Catalunya, recorda que, segons les enquestes, nomes un 40% dels catalans, aproximadament, són partidaris de la independència. I opina que la majoria, probablement, estarien satisfets amb un acord que donés a Catalunya unes competències més clares, li permetés quedar-se una part més gran dels seus diners i reconegués el seu sentiment nacional".

La tragèdia, conclou "The Economist", és que ni Puigdemont ni Rajoy semblen interessats a posar aquesta opció sobre la taula.

 

ARXIVAT A:
Referèndum 1-O
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut