La publicació adverteix que un "excés de nacionalista català és perillós".
La publicació adverteix que un "excés de nacionalista català és perillós".
Londres

"The Economist" al govern espanyol: "Deixin-los votar"

El setmanari britànic recomana a l'Estat seguir els passos del Regne Unit i seduir Catalunya perquè en un futur referèndum guanyés el "no"

RedaccióActualitzat

El setmanari britànic "The Economist" ha llançat un editorial titulat "Deixin-los votar", en clara referència al cas català. "The Economist" ho basa en dos arguments: el principi democràtic i les raons pràctiques. La revista, que en el moment de la votació a Escòcia era prou favorable a mantenir la unió del Regne Unit, adverteix Rajoy que amb la negativa no fa més que incrementar el vot independentista.

El setmanari insta Rajoy a autoritzar un referèndum legal a Catalunya i, per "raons de principi i pragmàtiques", aconseguir que els catalans votin a favor de continuar dins d'Espanya. "Està bé ser cautelós sobre la ruptura de països, però quan una regió és una entitat reconeguda cultural, ètnica i lingüísticament rebutjar una votació és pervers", assegura l'article.

"The Economist" planteja que el no podria guanyar el referèndum i que rebutjant el dret a decidir "Madrid ajuda els separatistes". El setmanari proposa, com a condició per la consulta, una participació del 80% i potser una segona votació, tres anys després.

A més, destaca que s'hauria de garantir "una pregunta clara amb una resposta clara" i que, després, Madrid "hauria de dedicar tota la seva energia" a defensar el "no", bàndol que la publicació defensaria.

El setmanari compara la situació amb el cas d'Escòcia i el Regne Unit i considera que Espanya "podria fer moltes coses per persuadir Catalunya de quedar-se". Posa com a exemple "restaurar els poders retallats pel Tribunal Constitucional el 2010" i prometre "una convenció constitucional que revisi la distribució de poders acordada el 1978". En aquest sentit, assenyala que s'haurien de reexaminar els poders fiscals de les autonomies i crear "una estructura federal semblant a la d'Alemanya que interessés alhora Catalunya i Espanya".

'The Economist' considera que Catalunya "no pot dir que és una víctima de l'opressió del govern central" perquè els seus negocis i finances "s'han beneficiat de ser part d'Espanya" i l'economia "torna a créixer".

Adverteix que un "excés de nacionalisme català és més perillós" i assegura que "la secessió també despertaria dubtes sobre la permanència de Catalunya a la UE i l'euro".

 

Anar al contingut