Milers de persones surten al carrer per reclamar "justícia" per la mort d'Íñigo Cabacas
Milers de persones surten al carrer per reclamar "justícia" per la mort d'Íñigo Cabacas
Bilbao

Testimonis de la mort de Cabacas neguen cap baralla que justifiqués les càrregues

Comença el judici per la mort de l'aficionat de l'Athletic de Bilbao que va rebre l'impacte d'una bala de goma per part de l'Ertzaintza

RedaccióActualitzat

A l'Audiència de Bilbao ha començat el judici per la mort de l'aficionat de l'Athletic de Bilbao Iñigo Cabacas fa sis anys. Cabacas va morir per l'impacte d'una goma disparada per l'Ertzaintza després d'un partit de Champions a l'estadi de San Mamés, el 5 d'abril de l'any 2012.

Alguns dels aficionats que aquella nit celebraven la victòria de l'equip basc han rebutjat que hi hagués una baralla prou forta que justifiqués l'arribada de la policia. En la sessió d'aquest dimarts la majoria han coincidit a dir que "hi havia bon ambient de celebració."

Segons ha explicat una noia catalana que era al carrer on va morir Cabacas, no va passar res estrany que justifiqués llançar bales de goma. La testimoni, de la qual no ha transcendit el nom, ha explicat que la situació va empitjorar amb l'arribada dels agents:

"Van convertir una zona de festa i de passar-s'ho bé en un infern. Allà no hi passava res."

A més, ha explicat que va socórrer Cabacas quan va començar a sagnar, mentre l'Ertzaintza continuava disparant bales de goma. Un agent la va estirar del braç i li va exigir que deixés el noi:

"Com es pot exigir i amenaçar una persona perquè deixi d'atendre un ferit?"

Altres testimonis que han declarat aquest dimarts asseguren que la policia "disparava a la gent que es movia en el carreró" sense cap motiu aparent que justifiqués les càrregues policials. I han contradit la policia quan han dit que tampoc van veure cap grup encaputxat que llancés objectes ni botelles contra els agents.

Un agent lamenta la "poca experiència" amb bales de goma

Per la seva banda, un dels policies acusats, que ja està jubilat, va assegurar en la sessió d'aquest dilluns que els agents tenien "poca experiència" en aquests operatius i també que havien rebut ordres sobre les zones on havien de disparar les bales de goma:

"No érem conscients del poder letal d'aquelles escopetes. Fins aleshores no havia passat res."

A més, va afirmar que quan la furgoneta es va desplaçar fins al lloc dels fets ningú havia disparat, sinó que quan van arribar al punt on hi havia el noi "tot allò era un cacau" i "el jove ja estava ferit".

Segons la versió de l'Ertzaintza, els únics agents que estaven entrenats per utilitzar les bales de goma eren els de la Brigada Mòbil, que havien fet pràctiques prèvies amb aquesta arma.

L'advocada de l'acusació, Jone Goirizelaia, va explicar fora del tribunal que s'espera una condemna de quatre anys de presó, per homicidi per imprudència professional greu, per als sis agents:

"Esperem que no hi hagi la capa d'impunitat que moltes vegades cobreix les actuacions de les diverses policies."

La família i advocada de la víctima arriben a l'Audiència de Bilbao (EFE)

 

La família demana justícia

Sis anys després dels fets, els pares del jove han declarat davant dels mitjans de comunicació que esperen "que, finalment, es faci justícia d'una vegada" i puguin "descansar". A més, no entenen que l'inductor intel·lectual dels fets estigui lliure i creuen "inconcebible que no estigui imputat".

El pare del jove, Manu Cabacas, ha denunciat que serà difícil saber qui va ser l'autor material dels fets, perquè des de la fiscalia li han posat molts problemes per descobrir-ho:

"Es va demanar les declaracions radiofòniques internes. Jo vaig demanar concretament a la consellera de Seguretat, Estefanía Beltrán, que aportés els noms dels que havien disparat."

El Palau de Justícia de Bilbao ha aplegat persones i familiars de l'aficionat que volien acompanyar els pares de la víctima, alhora que reclamaven "justícia" en l'inici del judici.

La transcendència del judici

Una de les principals conseqüències de la mort del jove va ser el canvi de protocols de les actuacions policials.  Des del 2013 va quedar prohibida la utilització de bales de goma, excepte per a les brigades antiavalots de l'Ertzaintza.

 

ARXIVAT A:
País Basc
Anar al contingut