Roses

Terratrèmol d'intensitat 4,3 a l'Alt Empordà

L'epicentre del sisme, que s'ha situat davant la costa de Roses, ha tingut set rèpliques i no es descarta que n'hi pugui haver més

RedaccióActualitzat

Aquesta matinada, a dos quarts i mig de dues, s'ha sentit un terratrèmol d'intensitat 4,3 a l'escala de Richter a diversos punts de Catalunya, segons l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, l'ICGC. En un primer moment, les dades automàtiques parlaven d'una intensitat de 3,9, però després de les revisions que s'han fet des de l'ICGC, s'ha determinat que el sisme ha estat de 4,3 a l'escala de Richter.

L'epicentre ha estat a la badia de Roses, a prop del cap de Norfeu, a uns cinc quilòmetres de fondària. El sisme ha durat uns deus segons i no ha causat danys materials.

El telèfon d'emergències 112 ha rebut 195 trucades de veïns sorpresos pel sisme. Els Bombers de la Generalitat no han hagut de fer cap intervenció.

Les xarxes socials s'han fet ressò del sisme, que s'ha notat a tot el litoral, Barcelona, Castelldefels i algunes zones de l'interior.

 

La policia local de l'Escala ha explicat que ha rebut moltes trucades de veïns. Ha confirmat que no hi havia danys materials a la via pública, però sí que en alguna casa s'havia trencat algun objecte, com ara copes o gots.

Set rèpliques de menor intensitat

Uns minuts després del terratrèmol de 4,3, a la 1.51 hores de la matinada, hi ha hagut una altra rèplica de menor intensitat, d'1'7, a Sant Pere Pescador, al costat del primer, també al mar. Més tard hi ha hagut dues rèpliques més d'1,5, a l'Escala: una primera a les tres de la matinada i la segona, a les 5.34 hores.

Però a banda d'aquestes tres rèpliques, n'hi ha hagut quatre més ja d'intensitat molt més baixa, per sota de l'1,5, entre quarts de dues de la matinada i les sis del matí i que s'han percebut només prop de l'epicentre.

Es tracta d'un terratrèmol dins de la normalitat i n'hi pot haver més rèpliques

Xavier Goula, cap de l'Àrea de Sismologia de l'Institut Geogràfic de Catalunya, ha dit que es tracta d'un terratrèmol dins de la normalitat i que amb aquesta intensitat és "normal" que no provoqui danys. Goula ha admès que el terratrèmol no avisa i quan es produeix la sacsejada espanta els veïns. A més, ha explicat que s'ha notat sobretot a l'Empordà, però també a Barcelona.

Goula, però, diu que no es pot descartar que hi pugui haver més rèpliques, alguna de la mateixa intensitat que el terratrèmol de Roses.

L'existència de terratrèmols es considera dins de la normalitat en aquesta zona, tot i que l'últim de quatre graus percebut a Girona va ser el setembre del 2004, amb epicentre a Queralbs.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut