Termòmetres bojos i galerna a Sant Sebastià

Alberto AlcántaraActualitzat

Divendres va ser un dia de fenòmens meteorològics del tot interessants a la zona del Cantàbric, sobretot a Sant Sebastià. El vent de sud va provocar l'anomenat "efecte Föhn" o "efecte fogony", que va disparar la temperatura. Però el dia va acabar amb un gir sobtat i un augment de la velocitat del vent, un episodi típic de "galerna".

Temperatures disparades

L'efecte Föhn es produeix quan el vent de sud remunta la serralada Cantàbrica i arriba al vessant nord molt sec i reescalfat, de manera equivalent al que passa amb el "vent d'Espanya" al Pirineu. Les variacions de temperatura, i posteriorment del vent, van ser molt significatives.

Els mapes previstos per divendres ja indicaven un salt de temperatura prevista brutal respecte al dia anterior. Aquesta piulada mostra la comparativa de màximes entre dijous i divendres, amb uns colors tòrrids que feien preveure un salt molt gran a la zona del Cantàbric:

El model meteorològic va reflectir bé el que finalment va passar: les màximes es van disparar d'un dia per l'altre. Posem-ne alguns exemples, amb dades de l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET): l'aeroport de Sant Sebastià va tenir una màxima de 24,7º C dijous i de 38.5º C divendres. A Lekeitio, el salt va ser dels 21,5º C als 36,9º C, i a l'aeroport de Bilbao, de 22,3º C a 38,8º C. L'augment de la temperatura també va arribar a altres punts del Cantàbric, com ara a Castrourdiales (de 21,7º C a 33,7º C), a Cantàbria, i de forma més modesta a Mieres (de 21.3º C a 29.4º C), a Astúries.

Galerna per acabar

La galerna és un fenomen que posa fi a aquests dies de forta calor, amb el canvi en les condicions de vent. Quan aquestes galernes són provocades pel pas d'un front, solen ser més violentes i poden provocar una greu alteració marítima. En aquest cas, la ventada i l'augment de l'onatge no van ser tan espectaculars, però els efectes van ser ben visibles en forma de tempesta de sorra a la platja donostiarra de Zurriola, com podeu veure en el vídeo que acompanya aquestes imatges.

Pel que fa a les dades, la galerna va deixar la seva petjada en les temperatures: mirem per exemple el cas de Zumaia, a la costa guipuscoana. Els termòmetres marcaven 34º C a les 8 del vespre i només 22º C una hora més tard. La gràfica següent mostra l'evolució de la velocitat sostinguda, els cops i la direcció del vent. Entre les 8 i les 10 es va produir l'entrada del vent de nord-oest, més accelerat i amb cops de fins a 70 km/h, que va portar la davallada tèrmica.

 

VÍDEOS RELACIONATS
GALERIES RELACIONADES
Anar al contingut