Pequín

Tensió entre la Xina i Washington pel dissident Chen Guangcheng, a qui els EUA haurien donat refugi

El dissident xinès Chen Guangcheng és en un hospital de Pequín després d'escapar-se d'un arrest domiciliari i estar set dies refugiat a l'ambaixada dels EUA. El cas ha fet escalar la tensió entre la Xina i els EUA just quan la cap de la diplomàcia nord-americana ha arribat a Pequín, on tenia prevista una trobada per assumptes econòmics i estratègics. Mentre Pequín exigeix disculpes a Washington, encara no s'ha revelat quin serà el futur del dissident, si es quedarà a la Xina o si marxarà exiliat als EUA.

RedaccióActualitzat
El dissident xinès Chen Guangcheng es troba en un hospital de Pequín, apartat dels periodistes i reunit amb la seva família. Hi ha anat aquest dimecres al matí després de sis dies refugiat a l'ambaixada dels Estats Units. Chen Guangcheng s'havia escapat d'un arrest domiciliari i la cobertura de l'ambaixada ha provocat el malestar de la Xina, que exigeix a Washington que demani disculpes per l'incident.

El futur de Chen Guangcheng és ara com ara incert, ja que s'ha especulat que pugui exiliar-se als Estats Units en les pròximes hores. Una font nord-americana, però, ha explicat que s'ha arribat a un pacte perquè Pequín garanteixi un lloc segur a Cheng de forma que aquest renunciï a marxar a l'exili.

A mig matí, les agències xineses han informat que Cheng havia abandonat l'ambaixada per voluntat pròpia. Més tard, l'ambaixador dels Estats Units ha explicat que ha acompanyat personalment l'activista en aquest l'hospital.

El cas ha fet pujar la tensió entre Pequín i Washington just quan la cap de la diplomàcia nord-americana, Hillary Clinton, ha arribat a la capital xinesa, on ha de participar en una reunió d'alt nivell prevista des de feia temps pels dos governs i que tenia un caràcter econòmic.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut