Tensió al Pròxim Orient per les mesures de seguretat a l'esplanada de les Mesquites

RedaccióActualitzat

Situació tensa al Pròxim Orient per les mesures de seguretat implantades per Israel a l'esplanada de les Mesquites de Jerusalem. La nova onada de violència ha deixat vuit morts en dos dies. Els últims, dos joves palestins de 17 i 18 anys. El president palestí, Mahmud Abbas, ha congelat les relacions amb Israel.

Un palestí ha mort en un enfrontament amb forces israelianes a Cisjordània

En les últimes hores hi ha hagut vuit morts, cinc palestins i tres israelians. A Cisjordània, han mort aquest dissabte dos joves de 17 i 18 anys. El primer, abatut a trets, en un enfrontament amb les forces de seguretat israelianes a Cisjordània, en la segona jornada de tensió en aquest territori i Jerusalem Oriental en protesta pel reforçament dels controls d'Israel per accedir a l'Esplanada de les Mesquites.

L'altre jove ha mort quan li ha esclatat el còctel molotov que es disposava a llançar contra la policia israeliana. 

Aquest divendres, durant les protestes contra els arcs de seguretat per entrar a l'esplanada, van morir tres palestins i quatre-cents van ser detinguts. L'onada de violència també va arribar a la ciutat de Ramallah, on un palestí va matar a ganivetades tres colons jueus, que eren membres d'una mateixa família.

L'atacant, un jove de 19 anys, va resultar ferit de bala i ara es troba a l'hospital. Han aïllat el poble de l'atacant i demoliran casa seva en les pròximes hores.

 

 

Israel ha començat a prendre mesures de represàlia després de l'atac a Cisjordània. L'exèrcit s'ha presentat aquesta matinada al domicili de l'atacant per derruir la casa i n'ha detingut el germà.

El president palestí, Mahmud Abbas, ha anunciat en un discurs a la televisió que suspèn tota comunicació amb Israel fins que les autoritats retirin els detectors de metalls a l'esplanada de les Mesquites, a Jerusalem. Aquesta mesura del mandatari palestí podria afectar, fins i tot, la coordinació en matèria de seguretat assolida als Acords d'Oslo del 1995.

El Quartet de l'Orient Mitjà demana contenció per evitar escalada de tensió

El Quartet per al Pròxim Orient s'ha mostrat aquest dissabte "profundament preocupat" per l'escalada de les tensions a la Ciutat Vella de Jerusalem i ha demanat a totes les parts evitar més violència.

El Quartet "reitera que la violència aprofundeix la desconfiança i és fonamentalment incompatible amb la recerca d'una resolució pacífica per al conflicte entre israelians i palestins", diu un comunicat difós per aquest col·lectiu.

D'altra banda, el Consell de Seguretat de l'ONU es reunirà dilluns per analitzar l'escalada de les tensions que es registren des de divendres a Jerusalem Oriental i Cisjordània, han informat fonts diplomàtiques.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut