El cantant va arribar a dir en veu alta el nom de l'agressor abans de morir a l'hospital.
El cantant va arribar a dir en veu alta el nom de l'agressor abans de morir a l'hospital.
Atenes

Tensió a Grècia per l'assassinat d'un cantant de hip hop a mans d'un neonazi

A diverses ciutats gregues hi ha hagut greus aldarulls durant el que ha estat la tercera jornada de protestes de l'esquerra grega. El que havia començat com una multitudinària mobilització ha acabat amb forts incidents amb les forces de seguretat. Les mobilitzacions també han servit per condemnar l'assassinat a ganivetades d'un cantant de hip-hop a mans d'un simpatitzant del partit neonazi Alba Daurada.

RedaccióActualitzat
Greus aldarulls a diverses ciutats gregues aquest dimecres durant el que ha estat la tercera jornada de protestes de l'esquerra grega. El que havia començat com una multitudinària mobilització ha acabat amb forts incidents amb la policia. Les protestes anaven dirigides contra els pactes del govern amb la troica i les retallades en la funció pública que se'n deriven. Les mobilitzacions, però també han servit per condemnar l'assassinat a ganivetades d'un cantant de hip-hop, de 34 anys i vinculat a l'esquerra, en mans d'un simpatitzant del partit neonazi Alba Daurada.

La repulsa ha estat generalitzada en l'espectre polític grec. El líder de SYRIZA, Alexis Tsipras, ha advertit que aquests fets demostren que Grècia està en perill per l'auge de l'extrema dreta.

L'assassinat ha causat consternació al país, en un moment de gran tensió social. L'agressor és un home de 45 anys que ha estat detingut poc després de l'atac i que ha confessat pertànyer al partit neonazi Alba Daurada, que té 18 dels 300 diputats del Parlament grec. La seva dona també ha estat detinguda. La dona ha explicat al jutge que el seu marit va rebre una trucada, després de la qual va sortir de casa i li va demanar que destruís les seves pertinences personals.

D'acord amb la reconstrucció dels fets, l'autor de l'apunyalament de Pavlos Fryssas, nom autèntic del cantant, va acudir al lloc dels fets després de rebre una trucada d'un grup neonazi. Els feixistes es trobaven en una cafeteria en una taula pròxima a la de la víctima, que havia anat a l'establiment amb quatre amics.

Segons els testimonis, entre els dos grups hi va haver algun intercanvi de paraules i, després, el grup d'ultradreta va començar a fer trucades telefòniques.

Quan la víctima i els seus amics van sortir de la cafeteria, es van trobar amb 25 "samarretes negres", les forces de xoc del partit Alba Daurada. En el moment que es disposaven a abandonar la zona, un vehicle es va detenir i va preguntar a la víctima pel nom del carrer on es trobaven. Només respondre'l, l'agressor li va clavar una ganivetada al cantant. Segons la policia, la víctima va morir a l'hospital i l'autor de l'agressió va poder ser detingut.
Anar al contingut