Madrid

Teddy Bautista tenia un poder "desorbitat i exagerat" que va "desnaturalitzar" la SGAE

L'auditoria independent a la Societat General d'Autors i Editors revela excessos durant anys del seu president, Teddy Bautista, i el considera responsable del desviament de fons destapat aquest estiu. El president de la comissió d'investigació, Ramón López Vilas, ha presentat les conclusions de l'auditoria, entre les quals destaca que el poder "desorbitat i exagerat" que va acumular Bautista van "desnaturalitzar" la SGAE i la van allunyar del seu objectiu fundacional. L'auditoria també parla de la "submissió" dels òrgans de govern a un Bautista amb "estratègies visionàries".

RedaccióActualitzat
Segons l'auditoria, van fallar els mecanismes de control interns i del Ministeri de Cultura, i així es van desviar més de 300 milions d'euros a societats paral·leles. Tot plegat ha de servir, afegeix, per refundar la SGAE, corregir els vicis adquirits els últims anys i fer més transparent l'entitat.

Ramón López Vilas, exmagistrat del Trbunal Suprem, ha dirigit la comissió d'investigació sorgida arran de l'escàndol a la Societat General d'Autors i Editors, després de la detenció per ordre de l'Audiència Nacional del seu director i diversos directius més per presumpta apropiació indeguda.

750.000 euros en factures a l'Institut Nóos


Una altra de les qüestions que posa de manifest l'auditoria són les relacions que durant cinc anys van mantenir la SGAE i l'Institut Nóos, que va presidir Iñaki Urdangarin, duc de Palma. L'anàlisi dels documents ha permès comprovar que entre el 2005 i el 2010 l'Institut va facturar a la Societat 750.000 euros en concepte d'estudis sobre assessoria d'imatge.

López Vilas ha concretat que els estudis existeixen, però "no entro en la qualitat ni en la importància, ni en si n'està justificat el preu; això és feina del jutge", ha afegit. També ha remarcat que hi havia una "relació personal i directa entre Bautista i el duc de Palma".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut