Ted Cruz es retira i Trump es queda sol

Trump guanya les primàries d'Indiana i ja és el virtual candidat republicà a la Casa Blanca, mentre Sanders també guanya i encara manté esperances davant Clinton

Actualitzat

Van arribar a ser 17 els aspirants a candidat republicà a la Casa Blanca, però ara ja només en queden 2, i només un, el multimilionari Donald Trump, té possibilitats reals de ser-ho. Sobretot després de guanyar les primàries a l'estat d'Indiana, que han portat l'únic autèntic rival que li quedava, el senador Ted Cruz, a retirar-se després de 7 derrotes consecutives.

Cruz havia apostat totes les cartes que li quedaven en les primàries d'aquest dimarts. En un intent de reflotar les enquestes i l'atenció, va anunciar, de manera sorprenent, que l'excandidata republicana Carly Fiorina seria la seva elecció com a vicepresidenta. I va aconseguir que el governador d'Ohio, John Kasich, l'altre candidat encara a la cursa republicana, no fes campanya a Indiana per afavorir-lo.

 

Però tot i així, la derrota ha estat humiliant, perquè Trump s'ha imposat amb més del 50% dels vots. Atrapar-lo ara ja era impossible, i Cruz, l'ultraconservador favorit dels cristians evangèlics, admetia que la carrera per a ell s'ha acabat:

"Des del principi he dit que continuaria mentre existís un camí viable cap a la victòria. Aquesta nit sento haver de dir que sembla que aquest camí s'ha tancat. Ens ho hem jugat tot a Indiana, però els votants han triat un altre camí."

 

Cruz ha fracassat en l'intent d'unir els conservadors, a l'estil Reagan. Una tasca difícil, quan el mateix senador és detestat entre els seus col·legues per la seva intransigència ideològica. I precisament aquesta carta, la del polític que no cedeix davant de Washington, com a flagell de l'aparell del partit, l'ha jugada molt més bé Donald Trump, que ha elogiat la retirada de Cruz:

"No m'ho esperava, el que ha fet Ted és molt valent, una gran decisió, perquè volem portar unitat al partit republicà."

Al bàndol republicà només Kasich es manté a la cursa, però ja sense cap possibilitat real davant Trump. Per això el president del partit republicà no ha trigat, a través de Twitter, a reconèixer Trump com a "nominat probable", com s'anomenen els virtuals guanyadors, i ha demanat que els esforços es concentrin ara a derrotar Hillary Clinton. Aquesta, a diferència de Trump, ha marxat a casa amb una derrota davant Bernie Sanders, que sí que continua la cursa.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut