23 d'abril, Irlanda

"Tchindas", millor documental al Belfast Film Festival

El documental dirigit per Marc Serena i Pablo García Pérez de Lara suma un nou guardó a la seva extraordinària carrera: el Masyles Brothers Award al millor documental del Belfast Film Festival. "Tchindas" retrata la comunitat trans i homosexual durant la setmana més acolorida i musical de l'illa de São Vicente, a Cap Verd: la del carnaval.

Actualitzat

"Tchindas" és una producció de Doble Banda amb direcció de Marc Serena i Pablo García Pérez de Lara. Des que es va estrenar el juliol del 2015 a l'Outfest Los Angeles LGBT Film Festival, ha estat guardonada a festivals d'arreu del món. L'últim ha estat el Masyles Brothers Award al millor documental del Belfast Film Festival. Per al jurat, "Tchindas" és un documental ple de "color, vida, música i carnaval" que ens pot ensenyar molt sobre l'heroisme de les persones trans i la seva contribució a la comunitat de l'illa de São Vicente, a Cap Verd.

Aquest any, "Tchindas" va estar nominada com a millor pel·lícula documental als VIII Premis Gaudí i va rebre al març el Premi públic al millor documental a Can[be] Gay, el Festival Internacional de Cine LGBTIQ de les Canàries. El 15 de maig s'estrenarà al New York African Film Festival, on assistiran el codirector Marc Serena i la protagonista del documental, Tchinda Andrade.

 

Sinopsi

Tchinda Andrade és una de les dones més estimades de l'illa de São Vicente, a Cap Verd, sobretot des que el 1998 va sortir de l'armari com a trans al setmanari local. El seu nom s'ha convertit, des de llavors, en la manera com s'anomenen les persones que no són heterosexuals.

La Tchinda té ara 35 anys i viu de manera humil, venent "coxinhas" (un aperitiu típic) pel seu barri. Durant tot l'any hi regna la calma, excepte quan arriba el carnaval. El mes previ és quan tota l'illa es posa a treballar conjuntament per crear alguna cosa bonica del no-res.

São Vicente es converteix en un "petit Brasil", com va descriure Cesária Évora (1941-2011) en una de les seves "mornas". La seva música i les "tchindas" ens guiaran per un fascinant viatge per un racó desconegut de l'Àfrica que pocs podien imaginar.

 

 

 

 

Tchindas
Web          http://www.tchindas.com/ca/
Facebook facebook.com/tchindas
Twitter      twitter.com/tchindasfilm


Premis
Menció especial, Outfest Los Angeles LGBT Film Festival, Estats Units, 2015
Millor llargmetratge documental, Reeling Chicago, Estats Units, 2015
Millor documental nacional, MiradasDoc, Festival Internacional de Cine Documental de Guía de Isora, Tenerife, Espanya, 2015
Premi HBO al Millor Pitch, Zagreb Dox, Croàcia, 2014
Premis del públic al millor documental i millor obra espanyola, LesGaiCineMad, Madrid, 2015
Premi del jurat, millor documental espanyol, LesGaiCineMad, Madrid, 2015
Millor documental, Cape Verdean American Film, Pawtucket, Rhode Island, Estats Untis, 2015
Premi públic al millor documental, Can[be] Gay, Festival Internacional de Cine LGBTIQ de  les Canàries
Millor documental, Masyles Brothers Award, Belfast Film Festival, 2016
 

Fitxa tècnica
Directors:  Pablo García Pérez de Lara i Marc Serena
Producció executiva: Yolanda Olmos i Marc Serena
Fotografia:  Pablo García Pérez de Lara
So directe: Marc Serena
Muntatge: Pablo García Pérez de Lara
Disseny de so:  Verònica Font
Una producció de Doble Banda amb la participació de l'Associació de Periodistes Fora de Quadre i la col·laboració de l'Ajuntament de Barcelona i del Consell Nacional de Joventut de Catalunya (CNJC).


Directors

Pablo García Pérez de Lara
(Barcelona, 1970). Ha dirigit dos llargmetratges: "Fuente Álamo, la caricia del tiempo" (2001), seleccionat a Karlovy Vary i "Bolboreta, mariposa, papallona" (2007), a la secció oficial de Karlovy Vary i Sant Sebastià. El seu curtmetratge "Alicia retratada" (2002) va ser seleccionat a la Semaine de la Critique de Cannes. Per a televisió ha dirigit els documentals "Son de Galicia" (2006) i "Mura, un poble de cine" (2010). Ha treballat en una dotzena de produccions, habitualment com a director de fotografia, com, per exemple, "Familystrip" (2009) de Luis Miñarro o "L'efecte K, el muntador de Stalin" (2012) de Valentí Figueres, seleccionat a una seixantena de festivals.
 

Marc Serena
(Manresa, 1983). Periodista. "Tchindas" és la seva primera pel·lícula. Treballa habitualment de guionista a la ràdio i la televisió. Ha publicat el llibre "Això no és africà!" (2014), un viatge de nord a sud del continent a la recerca d'amors prohibits. El seu llibre anterior, "La volta dels 25" (2011), va tenir gran èxit a l'Àsia, on es va publicar en xinès i coreà. A finals d'any publicarà el llibre "Microcatalunya".

 

Més informació sobre el documental a Catalunya
Web Documentals TV3 
Subscriu-te al butlletí   
documentals@ccma.cat

 

 

Anar al contingut