Pla general amb el regidor de Cultura de Tàrrega, Raül Palacios, i l'arqueòleg municipal, Oriol Saula, davant la part baixa de la torre medieva…
Pla general amb el regidor de Cultura de Tàrrega, Raül Palacios, i l'arqueòleg municipal, Oriol Saula, davant la part baixa de la torre medieval, on també està al descobert una espitllera, el 24 d'agost de 2017. (Horitzontal)

Tàrrega inicia els treballs per fer visible la torre medieval localitzada en dos immobles del nucli antic

Actualitzat

ACN Tàrrega.-L'Ajuntament de Tàrrega ha iniciat aquest dijous els treballs per fer visible la torre medieval defensiva que es va localitzar en una cantonada de la plaça d'Urgell, al nucli antic de la població. L'estructura formava part del Portal d'Urgell del segle XIV, un dels quatre antics accessos principals a la vila. Les obres consisteixen a repicar les façanes de dos immobles que en el seu moment es bastiren aprofitant la fortificació, retirant l'arrebossat que emmascara la torre. Arqueòlegs del Museu Comarcal de l'Urgell - Tàrrega s'encarreguen de la primera fase dels treballs, la qual deixarà al descobert fins a 2 metres d'alçada d'aquest significatiu element patrimonial. Posteriorment, a partir de la tardor, una empresa especialitzada continuarà les tasques fins arribar als 6 metres d'alçada.

Per executar aquest projecte el consistori ha aprovat un conveni de col·laboració amb els titulars dels dos immobles en els quals es van localitzar les restes de la talaia, ubicats al carrer Urgell 37 i a la plaça Urgell 1. Els baixos de la torre defensiva, juntament amb restes de la muralla medieval, van sortir a la llum el passat mes de febrer arran de la reforma del carrer Urgell. La troballa va sortir en una campanya arqueològica gràcies a la qual es va completar la documentació del traçat de la fortificació. Al mateix temps es va confirmar que part de l'estructura d'una de les torres del portal quedava amagada dins els dos immobles esmentats, fet que va animar a posar el vestigi al descobert.Serà l'única torre medieval de Tàrrega visible des del carrerSegons el regidor de Cultura, Raül Palacios, Tàrrega posa així en valor un significatiu element arquitectònic del seu passat. La descoberta es considera un fet excepcional ja que de l'antic traçat de la muralla medieval de Tàrrega no ha perdurat cap torre visible des del carrer. Val a dir que la capital de l'Urgell conserva part d'una altra torre a la plaça del Carme però es troba a l'interior de dos establiments i no és visitable des de l'exterior. En el transcurs dels darrers anys, diferents actuacions urbanístiques i excavacions arqueològiques al centre històric de Tàrrega han tret a la llum segments d'aquestes vies d'entrada així com de la muralla.

Anar al contingut