Tarda molt canviant i amb temporal de baixa

El temporal va de baixa aquesta tarda, després d'una matinada amb pluges bastant generals i amb registres més destacats cap a l'Empordà i l'extrem sud del país. Els ruixats seran més irregulars en el tram final de l'episodi.

Actualitzat
Les properes hores seguiran marcades per la inestabilitat, a causa del centre de baixes pressions que quedarà a sobre del golf de València, acompanyat d'una bossa d'aire fred que evoluciona des del sud-est peninsular fins a situar-se sobre la vertical de Catalunya i les Balears de cara a dilluns. Aquests dos factors faran que a Catalunya es mantingui la barreja d'aire fred, que permet el gran desenvolupament dels núvols, i vent humit del Mediterrani, que serà una font d'alimentació d'aquests núvols. Tot i això, l'ull de la pertorbació s'acosta, els vents aniran de baixa i les pluges seran més irregulars.

El gruix del temporal ens ha arribat al llarg de la matinada quan diverses bandes de precipitació han entrat a Catalunya procedents del Mediterrani. Ha plogut a gairebé totes les comarques, però amb unes quantitats molt variables. L'Alt i el Baix Empordà i les comarques de Tarragona són els punts on ha plogut més. En conjunt, les acumulacions han estat per sota del previst inicialment en aquest balanç provisional.

Tot i que la pitjor part del temporal ha passat, els ruixats encara cauran la tarda de diumenge, de manera més irregular i dispersa, però puntualment amb força. La pluja, que aquest matí arribava als dos extrems de Catalunya, tendirà a localitzar-se lentament sobre la meitat est: litoral i Pirineu oriental, però el risc de ruixats continuarà a la major part del país. L'SMC manté els avisos per intensitat i acumulació de pluja i també per mala mar. L'arribada de més aire fred farà baixar la cota de neu al voltant dels 2.200 metres al final del dia.

El vent encara ha bufat fort de matinada però perdrà el protagonisme al llarg del dia a la major part de Catalunya perquè l'ull de la pertorbació estarà més a prop. El mestral previst a la tarda trigarà una mica més a arribar: segurament ho farà de matinada. El temporal marítim també continuarà, amb onades que poden superar els 2,5 metres.

Les temperatures màximes seran moderadament més baixes a bona part del país. El canvi en les temperatures mínimes serà més notable de cara a dilluns al matí.

Pel que fa al País Valencià, la retirada dels núvols farà millorar la situació meteorològica al llarg del dia. Els ruixats seran cada cop més febles i dispersos. Avui encara han caigut 42 mm a Castellfort, 31 a Llíria i 19 a Son Carrió. A les Balears, el risc de pluges minvarà a partir de la tarda. El vent bufarà amb cops forts, del sud-oest.

Inici de setmana amb restes d'inestabilitat

Dilluns,
la pertorbació es desdibuixa molt, i farà que el vent humit vagi de baixa. Encara tindrem aire fred a les capes altes de l'atmosfera, però les condicions pel desenvolupament de pluges ja no seran tan favorables. No acabarà de fer net: hi haurà grans clarianes però també nuvolositat residual. Tot i que els diversos models meteorològics obren la porta a una situació una mica imprevisible, creiem que el risc de ruixats quedarà més concentrat a les comarques del litoral de Barcelona i Girona i també a punts de l'interior del nord-est. En qualsevol cas seran precipitacions molt menys abundants que les caigudes al llarg dels últims dies. Tindrien un caràcter més convectiu, amb possibilitat de tempesta. 

Les temperatures matinals seran similars o una mica més fresques: la nuvolositat residual no permetrà una gran davallada. Les màximes no canviaran gaire i a molts indrets tornarem a estar sobre els 20 graus.

El canvi en la configuració atmosfèrica portarà una mica de mestral a l'extrem sud i de tramuntana a l'Empordà. El vent revifarà ja de matinada. Els cops podran arribar als 30 o 40 km/h.

Al País Valencià s'obriran grans clarianes i desapareixerà la precipitació. En canvi, la influència de la pertorbació encara es notarà a les Balears, on els núvols seran abundants i es mantindrà la possibilitat de pluges, sobretot al nord de Mallorca i a Menorca.

A partir de dimarts, la situació s'estabilitza i sembla que tindrem uns dies sense novetats, amb cel poc o mig ennuvolat i un contrast tèrmic més marcat entre el dia i la nit. Entre dijous i divendres, una pertorbació atlàntica podria avançar per l'interior peninsular i portar noves plujes a Catalunya.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut