Madrid

Tardà: "Ja estem en un escenari de desconnexió. Aviat proclamarem la República"

El diputat d'ERC al Congrés assegura que no demanaran més un referèndum i que "una unitat imposada equival a un maltractament"

RedaccióActualitzat

El diputat d'ERC al Congrés Joan Tardà ha començat la seva intervenció al debat d'investidura dient que Catalunya ja ha començat la desconnexió:

"Ja estem en un escenari de desconnexió. Aviat començarem el procés constituent i aviat proclamarem la República de Catalunya."

Tardà ha acusat Pedro Sánchez de portar a terme "una política de criminalització dels resultats electorals" i ha assegurat que els demòcrates espanyols s'haurien de preguntar per què hem arribat aquí. En aquest sentit, li ha etzibat:

"Espanya no pot retenir Catalunya sense la voluntat dels catalans. Una unitat imposada equival a un maltractament."

El diputat republicà justifica el seu no al líder socialista perquè "viu instal·lat en una gran contradicció", perquè promet progrés i justícia i qualifica de desafiament la voluntat sorgida de les urnes el passat 27 de setembre. Pel portaveu d'ERC al Congrés, el Parlament de Catalunya està legitimat per tirar endavant el procés, però "vostès afirmen que no negociaran", ha lamentat. Tardà ha acusat Pedro Sánchez de defensar una política fonamentada en la criminalització dels resultats electorals i de tractar els catalans que van votar a favor de la independència com si fossin un "motí de sediciosos".

En la mateixa línia, ha assegurat que construiran la independència des del mandat 27-S i s'ha preguntat si els empresonarien si continuen amb el procés:

"L'espiral que han iniciat tornarà a comportar l'existència de presos polítics. Ens empresonaran els representants polítics i democràtics del poble de Catalunya?" Amb totes conseqüències es tirarà endavant 27-S."

Una repressió, ha dit, que ja ha començat amb l'expresident Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau. Tot i això, ha sentenciat: "No podran actuar contra un poble democràtic indefens."

Sánchez a Tardà: "Fa molt difícil l'acord"

En la seva rèplica, Sánchez ha acusat Tardà de voler fracturar i de "fer molt difícil l'acord", a banda d'afirmar que el 27-S no va guanyar l'independentisme i que a Catalunya "fa falta un canvi de polítiques i polítics". En qualsevol cas, no abandona l'esperança per entendre's i li ha demanat que recapaciti.

El líder socialista ha explicat que amb la seva proposta els catalans votarien dos cops: un per la reforma de la Constitució amb el conjunt dels espanyols i l'altre, en un referèndum. A més, ha defensat un acord perquè Catalunya continuï dins l'Estat:

"No abandonem l'esperança que Catalunya sigui a Espanya amb un altre marc que reconegui les singularitats i la vocació d'autogovern però compartint un mateix projecte d'Espanya."

 

Tardà acusa Sánchez de ser "molt antic"

Després de dir que els socialistes poden donar poques lliçons als catalans, Tardà ha recordat els precedents històrics d'intents d'encaix de Catalunya amb Espanya i ha acusat Sánchez de ser "molt antic" i "tenir visió uninacional". També ha acusat els socialistes d'enganyar el president Pasqual Maragall amb l'Estatut:

"Van enganyar el president Maragall, estem vacunats contra les seves propostes."

Tardà també ha retret als socialistes que parlin de trencament i fractura civil, i els ha acusat d'integrar el discurs de la dreta. El diputat d'ERC, que ha assegurat que "patim un espoli fiscal aberrant" com el País Valencià i les Illes Balears i que "som víctimes del sistema radial de l'AVE insostenible", ha afirmat que no demanaran més un referèndum.

El portaveu republicà ha dit a Sánchez que no té "talla d'estadista" i li ha etzibat:

"Vostè ha de ser el president? Em sap greu per la gent d'Espanya. Per sort, nosaltres marxem."

Tardà ha acabat la seva primera intervenció al Congrés en un terreny més personal per demostrar la maduresa del poble de Catalunya:

"En la meva família hi ha independentistes i d'altres que no ho són. Aquí rau la maduresa del poble de Catalunya."

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut