Belgrad

Tanquen els col·legis electorals a Sèrbia després d'una jornada decisiva per al país

Els serbis ja han decidit quin projecte polític prefereixen, però caldrà esperar el recompte final de vots per saber de quin es tracta. Les eleccions legislatives d'aquest diumenge a Sèrbia s'han celebrat enmig d'un clima d'incertesa i divisió. Incertesa, perquè cap de les formacions que hi concorren té garantida una majoria àmplia per governar. Divisió, perquè les principals opcions que es disputaran la majoria al Parlament de Belgrad estan enfrontades per la qüestió de Kosovo i el procés d'integració a la Unió Europea. Els favorits per endur-se el triomf són el Partit Democràtic (DS) del president serbi, Boris Tadic, i l'ultranacionalista Partit Radical Serbi (SRS). El Partit Socialista, l'antiga formació d'Slobodan Milosevic, podria tenir la clau de la governabilitat.

Actualitzat

Els comicis legislatius a Sèrbia arriben després que al març es va trencar la coalició liderada per Vojislav Kostunica. El motiu, la crisi arran de la declaració unilateral d'independència de Kosovo i les divergències al si de la coalició sobre la manera d'afrontar la secessió de la província sèrbia de majoria albanesa i de combinar-la amb el procés d'integració a la Unió Europea. El primer ministre Kostunica és ferm partidari de la integritat territorial sèrbia, tot i que això pugui suposar un retard en l'acostament del seu país cap a la UE.

En canvi, el líder del Partit Democràtic (DS) i president electe, Boris Tadic, prefereix accelerar el procés d'incorporació a la Unió Europea, tot i que de cara a l'electorat estigui gairebé obligat a mantenir el discurs de la integritat territorial i de la pertinença de Kosovo a Sèrbia. Un posicionament radicalment oposat al que manté l'altre gran partit que concorre als comicis, el Partit Radical Serbi (SRS), encapçalat per Tomislav Nikolic, pròxim als postulats de Kostunica i defensor de la tradicional aliança fraternal amb Rússia.

Davant d'aquesta situació, la clau de volta de la cambra parlamentària la poden tenir el Partit Democràtic de Sèrbia (DSS) de Kostunica -amb un 12% dels vots segons els sondejos- i el Partit Socialista de Sèrbia (SPS), fundat per Milosevic. També podria entrar en joc el prooccidental Partit Liberal Democràtic (LDP).

Les negociacions per formar un futur govern es preveuen llargues i difícils, i fins i tot no es descarta que calgui convocar nous comicis davant la impossibilitat d'assegurar una majoria suficient al Parlament.

Anar al contingut