Porta del despatx de Mossack Fonseca
Porta del despatx de Mossack Fonseca

Tanca el bufet d'advocats dels Papers de Panamà per falta de clients

Mossack Fonseca, que donava cobertura per evadir impostos i blanquejar diners, tancarà les seves filials a tot el món

Actualitzat

El bufet d'advocats panameny Mossack Fonseca, que donava cobertura als seus clients per evadir impostos i es va fer famós a partir de les filtracions dels anomenats Papers de Panamà, tancarà totes les oficines per falta de clients i pèrdua de reputació arran de l'escàndol d'ara fa dos anys.

En un comunicat fet públic aquest dimecres han anunciat el tancament a finals de març.

"El deteriorament de la nostra reputació, la campanya mediàtica, la pressió financera i les accions irregulars de certes autoritats panamenyes han provocat danys irreparables que ens obliguen al cessament total de les operacions a finals d'aquest mes."

La fiscalia de Panamà va acusar els socis del bufet de blanquejar capital en una trama de corrupció brasilera. El tancament de Mossack Fonseca, amb unes 40 filials a tot el món, deixarà al carrer 600 persones. L'entitat només atendrà les demandes que té pendents.

"Un grup reduït de col·laboradors continuarà per ocupar-se de les demandes i les consultes de les autoritats, així com d'altres entitats públiques i privades."

El juny passat, Jürgen Mossack, un dels fundadors del bufet Mossak Fonseca, va reconèixer que es va veure obligat a tancar els seus despatxos a l'estranger per la caiguda de l'activitat. El bufet panameny tenia un despatx a Luxemburg que va tancar aquest febrer.

 

 

Els Papers de Panamà

L'escàndol dels Papers de Panamà va esclatar el 3 d'abril del 2016 quan es van filtrar 11,5 milions d'arxius digitals del bufet Mossak Fonseca. El Consorci Internacional de Periodistes d'Investigació els va analitzar i els va fer públics, destapant així una xarxa internacional d'evasió fiscal i blanqueig de diners a través d'empreses fantasmes o "offshore".

La revelació va provocar una onada de xoc mundial que va fer obrir més de 150 investigacions en 79 països, la dimissió de personalitats polítiques i econòmiques, i va desvelar les fortunes ocultes de noms de tots els àmbits implicant també centenars de bancs.

El Consorci Internacional de Periodistes d'Investigació sempre va explicar que la seva font era anònima però la fiscalia de Panamà va acusar l'informàtic del despatx d'advocats de la filtració de les dades secretes dels clients.

Anar al contingut