Susana Díaz, malgrat guanyar les eleccions (EFE)
Susana Díaz, malgrat guanyar les eleccions (EFE)
Sevilla

Susana Díaz guanya les eleccions, però obté el pitjor resultat del PSOE a Andalusia

Actualitzat

El PSOE ha guanyat les eleccions a Andalusia, amb 33 diputats, però s'ha enfonsat i perd 14 escons. Els socialistes han quedat per sota del 30% de vots per primera vegada des del 1982 en unes eleccions autonòmiques.

Aquesta derrota representa un gir històric, que podria desenvocar en un canvi de cicle polític a Andalusia, després de 37 anys de govern socialista.

Les forces d'esquerra -PSOE, amb 33 escons, i Endavant Andalusia, amb 17-, sumen 50 escons i no arriben a la majoria absoluta. Mentre que, si els 26 escons del PP, els 21 de Ciutadans i els 12 de VOX s'alien, obtenen un total de 59 escons que superen una majoria que podria fer fora Susana Díaz del govern.

 

 

La presidenta andalusa i guanyadora de les eleccions, Susana Díaz, ha admès que l'arc parlamentari indica que hi ha un retrocés de l'esquerra, però hi ha afegit que "el més greu" és la irrupció de l'extrema dreta.

Díaz ha preguntat als partits de la dreta si estan disposats a pactar amb Vox per "fer fora el PSOE". En aquest sentit, ha demanat "a tots els partits que s'anomenen constitucionalistes" que l'ajudin "a frenar l'extrema dreta a Andalusia".

"Per a mi és una responsabilitat ser el dic de contenció de l'extrema dreta. A partir d'ara, que cadascú digui el que vol fer. Si volen condicionar la governabilitat a l'extrema dreta, que ho diguin als andalusos. A partir de demà, obrim el diàleg amb totes les forces polítiques. Moltes gràcies a tots."

En el seu discurs de la nit electoral Díaz atribueix el retrocés dels socialistes a la baixa participació, que ha estat la segona més baixa de la història de les autonòmiques andaluses, amb un 58,65%.

"Hem baixat 7 punts perquè molts ciutadans s'han quedat a casa. No volem que un discurs xenòfob tingui la clau. Demà obriré el diàleg amb totes les forces. Si els altres volen sumar amb l'extrema dreta, que ho diguin a partir de demà."

 

ARXIVAT A:
EleccionsPSOEAndalusiaSusana Díaz
Anar al contingut