La presidenta andalusa, Susana Díaz, durant la celebració del Dia d'Andalusia (EFE)
Sevilla

Susana Díaz afirma que l'independentisme "és una malaltia per a la democràcia"

Díaz diu que "l'esquerra no pot ser nacionalista", i que "el nacionalisme és la cosa més egoista que existeix"

RedaccióActualitzat

La presidenta andalusa, la socialista Susana Díaz, qualifica l'independentisme de "malaltia per a la democràcia".

Díaz, que també és secretària general del PSOE andalús, diu en una entrevista al diari "El País" que "l'esquerra no pot ser nacionalista, mai", perquè "el nacionalisme és la cosa més egoista que existeix":

"L'esquerra no pot ser nacionalista, mai. Si el nacionalisme és la cosa més egoista que existeix. El nacionalisme, a més independentista excloent en aquest cas, és una malaltia per a la nostra democràcia, que vol trencar un projecte compartit amb present i futur."

 

Sobre la situació a Catalunya, indica que cal complir la llei perquè totes les decisions a Catalunya s'han de prendre sota "el marc de l'estat de dret". Per això, demana que el Parlament actuï dins la legalitat:

"El Parlament ha d'actuar dins d'aquesta legalitat i aquest marc constitucional."

Díaz diu que espera que hi hagi un govern a Catalunya que "compleixi amb la llei, se sumi al diàleg" i permeti avançar en una reforma constitucional d'Espanya. Diu que així "entre tots aconseguim una reforma constitucional que permeti l'encaix" de tots els territoris, i la igualtat de tots els ciutadans.

Sobre el debat lingüístic a l'escola catalana, obert pel govern espanyol, Susana Díaz avisa que s'ha de posar el focus a saber si la inspecció educativa ha funcionat. 

La presidenta andalusa defensa que, "com més idiomes aprenguin els nens, millor", i, en el cas del català i el castellà a Catalunya, "el que han de fer les autoritats és complir la llei i les sentències".

Qüestiona la capacitat de Rajoy per governar

En l'entrevista, Susana Díaz carrega contra el PP i el president del govern espanyol, Mariano Rajoy. Díaz creu que Rajoy ha tret el debat sobre l'ensenyament en castellà a Catalunya o sobre la presó permanent revisable "de manera exprés" perquè "no sap com fer front al seu espai de dreta a Ciutadans".

La presidenta d'Andalusia diu que el president Rajoy "ha de plantejar-se si està en condicions de governar aquest país".

Però Susana Díaz també carrega contra Podem, diu que "està en certa caiguda lliure" i acusa Pablo Iglesias d'haver "fet el joc als separatistes a Catalunya"

ARXIVAT A:
Procés català
Anar al contingut