Pamplona

Els cinc membres de La Manada ja estan en llibertat

Actualitzat

Tots els membres de La Manada ja estan en llibertat. Els primers a fer-ho han estat els tres que estaven a la presó de Pamplona 1, que han sortit del centre penitenciari a les sis de la tarda després d'haver pagat els 6.000 euros de fiança decretats per l'Audiència de Navarra. Es tracta de José Ángel Prenda, Jesús Escudero i Ángel Boza.

Tots tres han baixat per una rampa i han abandonat el recinte penitenciari en cotxe a tota velocitat per evitar els nombrosos periodistes que els esperaven a la porta.

 

 

Cap a dos quarts de vuit han sortit els altres dos membres, que eren a la presó d'Alcalá-Meco. Ha estat el guàrdia civil Antonio Manuel Guerrero i el militar Alfonso Jesús Cabezuelo. Han sortit escortats per la Guàrdia Civil.

 

 

La família del guàrdia civil Manuel Guerrero Escudero ha estat la primera a pagar la fiança. Més tard ho han fet els representants dels altres quatre integrants de La Manada.

 

Estrictes mesures cautelars

Els cinc condemnats hauran de complir estrictes mesures cautelars: s'hauran de presentar tres cops per setmana al jutjat –dilluns, dimecres i divendres–, no podran entrar a la comunitat autònoma de Madrid, on viu la víctima, i també se'ls ha retirat el passaport.

 

Llibertat enmig de mobilitzacions arreu

En les últimes hores s'han succeït les manifestacions a tot Espanya contra la decisió de l'Audiència de Navarra de deixar en llibertat provisional els cinc membres de La Manada, condemnats a 9 anys de presó, per abusos sexuals a una noia de 18 anys durant els Sanfermines de fa dos anys.

Tots cinc han quedat en llibertat després que l'Audiència de Navarra acordés la llibertat provisional sota fiança en considerar que no hi havia risc de fuga o de reiteració delictiva. En la interlocutòria, amb el vot en contra del president del tribunal, es precisa que el risc de fuga vinculat al seu dia a les altes penes sol·licitades per als cinc sevillans "ha perdut notablement força" amb les condemnes a 9 anys de presó per a cadascun d'ells per abús sexual i no per violació.

Notícia relacionada: La Manada: sis claus per entendre un cas que ha sacsejat la societat

L'escrit també cita la "insolvència" dels processats per "procurar-se una fuga eficaç", així com la falta d'amistats o relacions que puguin ajudar-los a aconseguir-la i el "fet notori que han perdut tota capacitat d'anonimat".

Pel que fa a la reiteració delictiva, la sala creu que la "repercussió que ha tingut aquest cas i la pressió que ha desencadenat ha alimentat un rebuig social de tal magnitud" que "permet qüestionar fonamentadament aquest hipotètic risc". I afegeix: "Fa poc menys que impensable l'esmentat risc de reiteració delictiva."

Notícia relacionada: Per què abús sexual i no violació? La violència, clau en la sentència de La Manada

La magistrada de l'Audiència de Barcelona i portaveu de Jutges per la Democràcia, Montserrat Comas, afirma que el fet que ara quedin en llibertat no vol dir que quedi sense càstig el que van fer.

ARXIVAT A:
La Manada
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut