Estanislao López Agiriano, en el moment de sortir de la presó. (Foto: EFE)
Estanislao López Agiriano, en el moment de sortir de la presó. (Foto: EFE)
Madrid

Surten de la presó els últims històrics d'ETA del grup de cinc excarcerats en dos mesos

Estanislao López Aguiriano i Andrés Errandonea Arruti, membres d'ETA pertanyents al "comando Irritzi", surten de la presó després d'haver complert el màxim de les seves penes, 25 i 23 anys, respectivament. Els dos etarres tanquen una ronda d'excarceracions de membres històrics de la banda terrorista. En dos mesos, l'abril i el maig, cinc dels etarres més veterans empresonats han sortit de centres penitenciaris espanyols.

Actualitzat
Estanislao López Agiriano ha complert 25 anys de presó per pertinença a banda armada. Quan tenia 19 anys, el 1986, va ser jutjat i condemnat a 30 anys, però amb la reforma penal el temps màxim de condemna ha passat a 25. Nascut a Oiartzun, a Guipúscoa, el van detenir el 17 de maig del 86 acusat de pertànyer al "comando Irrintzi", grup desarticulat poc després d'haver tirotejat un camió francès en una autopista.

La policia, de fet, va atribuir a aquest comando diversos tirotejos d'aquest tipus, i un intent d'atemptat contra membres de la Guàrdia Civil que vigilaven un col·legi electoral durant el referèndum de l'OTAN. Per la seva banda, Andrés Errandonea Arruti va ingressar a la presó amb 23 anys i en surt amb 47.

Cinc històrics en dos mesos

Des de començaments d'abril, cinc presos d'ETA dels més veterans han sortit de la presó després d'haver complert les seves condemnes. Entre ells hi havia el reu de la banda més antic: José María Sagarduy, més conegut com a "Gatza", que en va complir 29 per dos asssassinats. També han sortit José María Múgica Pikabea i Jon Agirre Agiriano.

Durant aquests dos mesos una altra excarceració ha estat motiu de polèmica: la de Antonio Troitiño, que va arribar després que l'etarra complís 24 anys per 20 assassinats. De fet, aquest alliberament, que va coincidir amb el de Gantza i sense que el pres hagués complert el màxim de la pena, ha estat revocat per la mateixa instància que el va decidir: l'Audiència Nacional. Actualment, Troitiño, que va fugir, continua en cerca i captura.
Anar al contingut